Wijzerplaten zijn terug op Grote Kerk Breda: 'Ze kunnen er weer 20 tot 25 jaar tegen' - Omroep Brabant
Video

Wijzerplaten zijn terug op Grote Kerk Breda: 'Ze kunnen er weer 20 tot 25 jaar tegen'

8 april 2019 om 13:53
nl
Na maanden afwezigheid hangen ze sinds maandagochtend weer terug op hun plek, de wijzerplaten aan de Grote Kerk in Breda. Eind januari werden ze weggehaald om ze te laten restaureren in Asten.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

De wijzerplaten - met een doorsnede van 3,5 meter - zijn bij Koninklijke Eijsbouts eerst uit elkaar gehaald, gezandstraald en daarna verguld met 23,75 karaats bladgoud. Volgens Bram Coolen - een van de mensen die aan de restauratie werkte - is dit bladgoud van zo’n goede kwaliteit, dat de klok er 'zeker weer twintig tot 25 jaar tegen moet kunnen'.

Wethouder Paul de Beer glimt van trots bij het terugplaatsen van de wijzerplaten. "Iedereen is de uitstraling van de Grote Kerk inclusief het uurwerk gewend", benadrukt hij. "We kregen echt vragen toen de wijzerplaten verdwenen. Ze komen toch terug? Ze gaan toch niet permanent weg? Dat soort vragen stelden mensen ons."

Wachten op privacy instellingen...

Tijdsaanduiding
De afgelopen maanden waren de Bredanaars qua tijdsaanduiding bij de Grote Kerk aangewezen op het automatisch carillon en de uurslagen van de Breda-Nassauklok uit 1695. Maar sinds kwart over tien hangen de wijzerplaten weer op hun vertrouwde plekje aan de kerktoren en levert een blik op het gebouw niet alleen een fraai plaatje, maar weer ook de juiste tijd op.

"Het was een ramp toen de wijzerplaten weg waren", lacht Cora van Beek van het Klokkenluidersgilde Breda. "Ik had nooit gedacht dat ik zo vaak op deze klok keek, maar ik doe het voor het minste of geringste." Maar dat heeft misschien niet alleen met het uurwerk te maken. "Dit is de mooiste toren van heel Nederland", benadrukt ze. "En misschien wel van de hele wereld."

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.