Video

Niemand is zo goed met computers als Enrico de Bil (19) uit Oss: hij is Nederlands kampioen ICT

8 april 2019 om 13:40
nl
Waar Brabant al niet groot in is. Sinds vorige week hebben we een Nederlands kampioen ICT beheer. Enrico de Bil, 19 jaar oud, troefde al zijn concurrenten af in de finale van de 'Skills Heroes' in de RAI in Amsterdam. Enrico is leerling van ROC De Leijgraaf in Oss.
Profielfoto van Tom van den Oetelaar
Geschreven door

De favoriete plek van Enrico de Bil bij De Leijgraaf is uiteraard het praktijklokaal voor de ICT leerlingen. Hij is bezig met een platte, vierkante zwarte doos. "Dat is een switch van Cisco. En die moet ik configureren." Het moet je ding zijn. "Dat is het leuke, dat anderen er niks van snappen en dat ik dat ding aan de praat krijg."

Codes
Enrico neemt ons mee naar de tweede verdieping. Daar staan nog meer switches in een rek. Hij sluit zijn laptop erop aan en binnen de kortste keren vliegen er allerlei codes voorbij.

Enrico vindt het allemaal leuk: "Hier ben ik voor geboren", zegt hij onomwonden met een grote lach. "Ik ben van jongs af aan bezig met allerlei technische snufjes. Toen ik twaalf was en net van de basisschool kwam, was ik al handig met de computer. Bekenden vroegen me of ik hun computer eens na kon kijken. Zo ben ik erin gerold."

Ervaring
De 'Skills Heroes' is een vakwedstrijd in Amsterdam. Na een halve finale blijven er acht finalisten over. Zij moeten allerlei opdrachten uitvoeren. Omdat Enrico al ervaring heeft met een eigen ICT-bedrijf, was hij er het meest bedreven in, denkt hij zelf: "Ik liep een stukje voor op de anderen. Want ik zit eigenlijk al middenin het vak."

Enrico's leraar is natuurlijk apetrots. Ron van Meurs wist al lang dat hij het zou gaan maken: "Ik weet nog dat hij mij op een vrijdagavond een foto stuurde omdat hij bezig was met een project. Ze waren dus nog steeds met een opdracht bezig die overdag op school gedaan moest worden. Dit is waarom je in het onderwijs werkt. Hier haal ik heel veel voldoening uit."

Eigen zaak
Enrico zit nu op de Leijgraaf in zijn laatste jaar. En zijn ambitie gaat verder dan helpdeskmedewerker worden. Hij droomt van een eigen zaak: "Met mensen in dienst. Een groot eigen ICT-bedrijf. Dat zijn de dromen."

Om ervoor te zorgen dat ze kunnen uitkomen, heeft de stichting CA-ICT, Opleidingsfonds Arbeidsmarkt Enrico een prijs uitgereikt. Deze CA-ICT Award is een studiebeurs ter waarde van 2500 euro.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.