Video

Voor een prikkie vanuit de hele provincie met het openbaar vervoer naar Eindhoven Airport

11 april 2019 om 14:17
nl
Reizigers naar Eindhoven Airport die op vanaf een Brabants station de trein en bus pakken, krijgen flinke korting. Voor alle stations in Brabant geldt namelijk een tarief van 9 euro. Met deze actie wil de regionale luchthaven het aantal auto's op Eindhoven Airport terugdringen, wat goed is voor het milieu en meehelpt om de parkeeroverlast in de omgeving aan te pakken.
Profielfoto van Raoul Cartens
Geschreven door
Raoul Cartens

De actie is opgezet door Eindhoven Airport, de provincie Brabant, de NS en busmaatschappij Hermes.

Kwaliteit verhogen
De grootste regionale luchthaven van Nederland wil na jaren van explosieve groei zich meer gaan richten op verhoging van de kwaliteit van het vliegveld en de omgeving. Zo wil Eindhoven Airport al jarenlang een eigen NS-station, maar dit heeft nog steeds geen prioriteit van politiek Den Haag. Daarom dat nu wordt geprobeerd om de kwaliteit van de bestaande verbinding via bus en trein te verbeteren.

Zo is ook dienstregeling voor de bussen aangepast, waardoor vroege reizigers eerder op de luchthaven kunnen komen. En 's avonds rijden er ook langer bussen om reizigers van late vluchten op te vangen. Eindhoven Airport-directeur Joost Meijs noemt dit de 'dweilbus'.


Boulevard
Ook de directe omgeving van Eindhoven Airport wordt aangepakt. Zo komt er volgend jaar voor de aankomst- en vertrekhal een speciale boulevard met horeca en moet het bedrijventerrein Flight Forum een facelift krijgen. Daardoor moet het voor de reizigers aantrekkelijker worden om naar de luchthaven te lopen, zonder 'al hobbelend en bobbelend stoep op stoep af' te moeten met koffers en andere bagage.

De luchthaven bouwt ook aan de 'Buren-app' waarop omwonenden direct meer informatie kunnen vinden over het vliegveld. De app heeft straks radarbeelden, een agenda, informatie van de luchtmacht over geplande oefeningen, verkeersinformatie en ook een chatfunctie waarmee direct vragen kunnen worden gesteld. De al bestaande internetpagina 'Samen op de Hoogte' blijft ook, waarop ook de klachtenfunctie is te vinden.

 


Meer reizigers
In de eerste drie maanden van dit jaar zag Eindhoven Airport het aantal reizigers ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar met drie procent toenemen, met een totaal aantal van 1,28 miljoen. Toch nam het aantal vluchten nauwelijks toe.

De groei is vooral te danken aan een betere bezettingsgraad; oftewel de vliegtuigen zaten voller met passagiers. Ook zetten maatschappijen zoals Wizz Air grotere toestellen in. Voor heel 2019 rekent de luchthaven nog steeds op een nieuw recordaantal reizigers, namelijk ruim 6,5 miljoen.

Directeur Joost Meijs zal in elk geval van grote afstand zien of deze prognose ook uitkomt, want hij vertrekt eind augustus naar Aruba. Daar wordt hij namelijk directeur van de nationale luchthaven Queen Beatrix International Airport.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.