Video

Een robot tekent jouw portret in twintig minuten (als je stemt op het Van Abbemuseum)

15 april 2019 om 19:42
nl
Het Van Abbemuseum in Eindhoven hoopt de publieksprijs voor het meest publieksvriendelijke museum te winnen. Aan deze prijs van de BankGiro Loterij is een geldbedrag van 100.000 euro verbonden. Om stemmen te winnen, heeft het museum de robot van kunstenaar Patrick Tresset ingezet. Want wie stemt, mag in 20 minuten zijn portret laten tekenen, door deze robot.
Profielfoto van Jacqueline Hermans
Geschreven door
Jacqueline Hermans

Per dag kan de robot dertig portretten tekenen en samen vormen die uiteindelijk weer een groot kunstwerk. Dit werk van Tresset heeft de titel Human Study #1. Omdat je alleen mag poseren als je ook gestemd hebt op het Van Abbe als meest publieksvriendelijke museum, hoopt de instelling zo natuurlijk extra stemmers te trekken.

Wachten op privacy instellingen...

"Je zou denken dat de computergestuurde arm heel systematisch van linksboven naar rechtsonder werkt, maar dat is niet zo", licht Neeltje van Gool van het Van Abbemuseum het werk toe. "Tresset heeft het zo geprogrammeerd dat de arm ook tekent zoals een kunstenaar het portret op het doek zou zetten", en dus zwiept de pen van hot naar her over het tekenvel.

'Het lijkt op blind tekenen'
Kunstenaresse Iris Kensmil uit Rotterdam is een van de eersten die door het oog van de robotmeester beoordeeld wordt. "Het is bijzonder om door een robot getekend te worden. En het is gek omdat je steeds recht vooruit moet kijken in een camera. Het doet me nog het meeste denken aan blind tekenen."

Werk van beeldend kunstenaar Kensmil is overigens over een maand te zien in Italië. Ze is samen met Remy Jungerman geselecteerd als de Nederlandse inzending voor de 58ste editie van de Biënnale van Venetië.

Na twintig minuten maakt de robot een einde aan het stilzitten van Iris door officieel een handtekening onder het portret te zetten en daarna niet meer in beweging te komen. Het eindresultaat is leuk. "Ik herken mezelf er zeker in."

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.