Video

Het nieuwe Bravis Ziekenhuis komt in Roosendaal en gaat 200 tot 300 miljoen kosten

16 april 2019 om 09:46
nl
Het nieuwe gemeenschappelijke Bravis ziekenhuis voor Bergen op Zoom en Roosendaal wordt gebouwd in Roosendaal. Het ziekenhuis komt bij de Bulkenaar langs de snelweg A58 in Roosendaal, bij Tolberg. Dat heeft de Raad van Bestuur van Bravis dinsdagochtend bekend gemaakt. De bouw gaat zo'n 200 tot 300 miljoen euro kosten. Beide steden waren in de race voor de nieuwe locatie.
Profielfoto van Raoul Cartens
Geschreven door
Raoul Cartens

Eind vorig jaar maakte Bravis bekend dat het beide ziekenhuizen in Roosendaal en Bergen op Zoom wil samenvoegen op één nieuwe plek. Als reden werd genoemd dat de twee huidige ziekenhuizen binnen een straal van 15 kilometer geen optimale situatie vormen.

Dubbele voorzieningen
Bravis bestaat uit het voormalige Franciscusziekenhuis in Roosendaal en het voormalige Lievensbergziekenhuis in Bergen op Zoom, die op 1 januari 2015 fuseerden onder de nieuwe naam. Op beide locaties zijn nu complexe en dure voorzieningen aanwezig, zoals de intensive care, operatiekamers en spoedeisende zorg. Bravis wil die functies op één hoofdlocatie samenbrengen.

Beide gemeenten meenden een perfecte nieuwe locatie voor het ziekenhuis te hebben. Zo vond de gemeente Bergen op Zoom het terrein naast knooppunt Zoomland, tegenover Philip Morris.

De gemeente Roosendaal zag het nieuwe Bravis liever landen op de Bulkenaar, langs de snelweg A58 bij Tolberg. De Raad van Bestuur van Bravis heeft dus gekozen voor Roosendaal.

Wachten op privacy instellingen...

Aanrijtijden
De nieuwe plek is hemelsbreed minder dan tien kilometer verwijderd van het huidige ziekenhuis in Bergen op Zoom. Voor niet spoedeisende zorg lijkt dat geen probleem. Maar voor patiënten die met spoed naar het ziekenhuis moeten, kunnen die extra kilometers en daardoor langere aanrijtijden een verschil gaan maken.

Volgens voorzitter Hans Ensing van de Raad van Bestuur blijven de aanrijtijden binnen de norm van 45 minuten. "Wij hebben dit laten onderzoeken door het RIVM en de extra aanrijtijd bedraagt zo'n twee minuten", aldus Ensing.

Bravis wil in Bergen op Zoom nog wel een nieuwe polikliniek bouwen voor niet spoedeisende hulp. De Fabiolaflat, de voormalige 'verpleegstersflat', aan de Paracelcuslaan is daarvoor in beeld, maar dat staat nog niet vast. Ook Woensdrecht en Tholen krijgen zorgpunten.

Poliklinieken
Het nieuwe ziekenhuis in Roosendaal moet in 2025 de deuren openen. De locatie in Bergen op Zoom gaat dan dicht. Het voormalige Franciscus Ziekenhuis in Roosendaal sluit in 2030. De poliklinieken in Etten-Leur, Oudenbosch en Steenbergen blijven voorlopig open.

Het ziekenhuis gaat informatiebijeenkomsten houden om vragen van de inwoners van het verzorgingsgebied te beantwoorden en uit te leggen waarom de keuze op Roosendaal is gevallen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.