Stint mag met nieuwe regels volgend schooljaar weer de weg op

16 april 2019 om 18:17
nl
De Stint kan voor het volgende schooljaar weer de weg op. De Tweede Kamer gaat akkoord met de aanpassingen van de elektrische bolderkar die minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft voorgesteld.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

De nieuwe regels komen er na het dodelijk ongeval met de Stint vorig jaar september in Oss, waarbij vier kinderen omkwamen. De bolderkar mag sinds oktober niet meer de weg op, omdat die niet veilig is. De oorzaak van het ongeval in Oss is nog niet duidelijk.

De Kamer wilde de Stint graag weer snel op de weg zien, omdat veel kinderopvanglocaties gebruik maakten van het wagentje. Er gaan onder meer nieuwe, strengere technische eisen gelden voor de Stint. Verder komen er nieuwe regels voor de toelatingsprocedure en komt er toezicht op de aangepaste voertuigen.

De minister wilde het aantal inzittenden beperken tot acht, maar gaat op verzoek van de Kamer toch kijken of dat er tien kunnen worden. Van Nieuwenhuizen wil dan wel harde afspraken met de kinderopvang maken over een rijvaardigheidstest en veilige routes.

3000 euro
Het aanpassen van een Stint kost 3000 euro per voertuig. Het gaat om tijdelijke regelgeving, omdat de bolderkar op deze manier het snelste weer de weg op kan.

In de definitieve regelgeving wordt ook over een helmplicht en rijbewijs beslist. Maar hiervoor moet de wet worden aangepast en dat duurt gauw een jaar of twee. Het is de bedoeling dat het aantal inzittenden dan wel wordt teruggebracht naar maximaal acht.

De onderzoeken van het Openbaar Ministerie en de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) naar het ongeval zijn nog niet afgerond. Als daaruit blijkt dat er ondanks de nieuwe regels iets onveilig is, dan zouden er opnieuw aanpassingen plaats kunnen vinden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.