Over 10 jaar drie keer zo veel lege stallen en criminelen liggen op de loer

17 april 2019 om 14:05
nl
Het oppervlak aan lege stallen in Brabant zal naar verwachting de komende tien jaar bijna verdrievoudigen van 1,4 miljoen vierkante meter naar 4 miljoen vierkante meter. Dat komt neer op 200 voetbalvelden nu en 600 over tien jaar. Dat blijkt uit een onderzoek van onderzoeksinstituut Wageningen Environmental Research. Dat is een groot probleem omdat criminelen er graag gebruik van maken.
Profielfoto van Tobias van der Valk
Geschreven door
Tobias van der Valk

Volgens het onderzoek staat in 2030 naar verwachting een op de vier stallen in Brabant leeg. Dat gaat om zo'n drieduizend boeren die dan de handdoek in de ring gooien. Een van de belangrijkste oorzaken van de leegloop, is dat veel ondernemers die nu in de vijftig zijn geen opvolger hebben.

Criminaliteit
De grote leegstand onder boerenbedrijven is nu al een groot probleem voor de politie en de provincie. De gebouwen zijn een gewilde prooi voor criminelen die ze gebruiken als wietschuren of drugslabs. De provincie neemt hier al de nodige maatregelen tegen. Zo kunnen boeren die op hun terrein een leegstaande stal hebben, geld bij de provincie aanvragen dat ze kunnen gebruiken voor advies over een nieuwe bestemming.

Veruit de meeste bedrijven die leeg dreigen te komen, bevinden zich volgens de voorspelling in Oost-Brabant. Meierijstad lijkt daarbij de gemeente die het hardst geraakt wordt. Daar verdwijnen in het slechtste geval 205 boerenbedrijven, die samen bijna 500.000 vierkante meter aan stallen achterlaten. Dat komt neer op 75 voetbalvelden. Ook Deurne, Gemert-Bakel en Zundert dreigen veel bedrijven te verliezen. Overigens staat er in deze gemeenten nu ook al veel leeg.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.