Man die drugslab bij zijn huis had zegt dat hij gedwongen werd, maar officier gelooft daar niets van

DEN BOSCH - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag stevige gevangenisstraffen geëist tegen een drietal dat wordt verdacht van het runnen van een amfetaminelab in Berghem. Het lab werd per toeval ontdekt bij een brand in een loods achter een huis.

Een 46-jarige Helmonder hoorde 4,5 jaar cel eisen. Tegen zijn handlangers, een 38-jarige man en zijn 36-jarige vrouw uit Berghem, eiste de officier vier en twee jaar cel, waarvan acht maanden voorwaardelijk.

De man uit Berghem meldde vorig jaar een brand in de loods achter zijn huis. Bij het blussen stuitte de brandweer op het amfetaminelab. Er werden allerlei chemicaliën en hardware voor drugsproductie gevonden. Ook lag er al een flinke hoeveelheid drugs. De man moest naar het ziekenhuis omdat hij chemische dampen bij de brand had ingeademd.

Volgens het OM zou Berghem bij de brand zijn ontsnapt aan het 'chemieramp'. "Zware chemische luchtverontreiniging maakten het de hulp-en opsporingsdiensten moeilijk zo niet onmogelijk om hun werk te doen", zo stelt de aanklager.

LEES OOK: Drugslab Berghem stond in de wijk bekend als Fort Knox: 'Maar het zijn aardige mensen'

Onder dwang
De 38-jarige man had verklaard dat hij de loods onder dwang had verhuurd aan drugscriminelen. Hij werd met wapens bedreigd en mocht niet meer in een deel van het gebouw komen. Volgens de man benaderden de criminelen hem omdat ze wisten dat het slecht ging met zijn bedrijfje. Verder zou hij niet betrokken zijn geweest bij het lab.

Het OM zegt hier niets van te geloven. "Gezien de omvang moet het een komen en gaan van mensen zijn geweest. Dat je dan niks gezien of geroken hebt is echt niet aannemelijk." Ook zou er geen bewijs zijn gevonden dat de man werd bedreigd.

Uit telefoongegevens blijkt intensief contact tussen de twee mannen.

'Laborant'
Volgens het OM heeft de man een weloverwogen keuze gemaakt om met de 46-jarige hoofdverdachte uit Helmond in zee te gaan. Ze zouden elkaar hebben leren kennen tijdens een vakantie en samen hebben besloten om een drugslab op te zetten. Het 'initiatief' lag hierbij wel bij de Helmonder.

"Uit telefoongegevens blijkt intensief contact tussen de twee mannen", zegt het OM. Ook zou zijn DNA zijn gevonden op een gasmasker en werd hij door een getuige 'laborant' genoemd. Ook de vrouw van de man uit Berghem wist volgens het OM van het lab. Dat het lab midden in een woonwijk lag en dus levensgevaarlijk was, wordt de verdachten zwaar aangerekend.

Meer over dit onderwerp:
BERGHEM DRUGSLABORATORIA RECHTSZAKEN