Video

Nep-zebrapaden in Nistelrode verdwijnen: 'Het ziet er leuk uit, maar ze zijn wel gevaarlijk'

19 april 2019 om 12:21
nl
"Ze zijn wel decoratief, maar natuurlijk niet handig." Een fietsster in Nistelrode is duidelijk hoe zij over de alternatieve oversteekplaatsen bij modewinkel Van Tilburg in Nistelrode denkt. "Een voetganger denkt dat hij mag oversteken, maar een automobilist denkt dat hij mag doorrijden. Dat is vragen om problemen." Die problemen wil de gemeente Bernheze voorkomen en dus zullen de nep-zebrapaden vervangen worden.
Profielfoto van Paul Post
Geschreven door
Paul Post

Het was wellicht een variant op het oer-Hollandse poldermodel. De 'zebrapaden' in Nistelrode, die toch geen echte zebrapaden zijn. De twee oversteekplaatsen, bij Van Tilburg, geven de voetganger het idee van voorrang, terwijl het niet die status heeft. Het zogenaamde ‘shared space’-gebied geeft namelijk gelijke rechten voor alle verkeersdeelnemers.

Verwarring zorgt voor 'levensgevaarlijke' situatie
Dus is er vaak verwarring tussen voetgangers, fietsers en automobilisten over de vraag wie er nu voorrang heeft. Veilig Verkeer Nederland noemde het eerder zelfs al 'een levensgevaarlijke' situatie. De gemeente Bernheze is overstag en heeft aangekondigd de twee oversteekplaatsen weer te gaan vervangen door 'ouderwetse' zebrapaden.

Soms stoppen de auto's, soms niet
Annie, Bets en Sjannie, -drie wandelende vriendinnen uit Nistelrode-, zijn er eensgezind blij mee. "Deze situatie hier is nu nog heel verwarrend. Soms stoppen de auto's, maar soms ook niet en rijden ze gewoon door. Want het is geen echt zebrapad. Het is wel beter dat het nu weer echte zebrapaden worden. Het is hier door de bezoekers van Van Tilburg vaak hartstikke druk. Dus is het goed dat dit weer aangepakt gaat worden."

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.