Video

Wat doen we ook al weer op Goede Vrijdag?

19 april 2019 om 19:14
nl
Met Pasen zoeken we eitjes. Maar wat doen we eigenlijk op Goede Vrijdag? Als het op deze dag goed zonnig is, zitten veel mensen gewoon op het terras. En dat merkte ook pastoor Maickel Prasing tijdens het lopen van de kruisweg in de Basiliek in Oudenbosch. “We hebben toch wel wat concurrentie van zon.”
Profielfoto van Dirk Verhoeven
Geschreven door
Dirk Verhoeven

“Goede Vrijdag is de middelste dag van de belangrijkste drie dagen van het kerkelijk leven”, vertelt Prasing. "Eerst is het Witte Donderdag, op die dag zat Jezus met zijn volgelingen aan tafel voor het Laatste Avondmaal. Het is op Witte Donderdag gebruikelijk dat in de kerk kruisbeelden met een wit kleed worden afgedekt. De kleur wit staat voor onder meer vreugdevol en heilig."

“Op Goede Vrijdag herdenken we dat Jezus gekruisigd en gestorven is", vervolgt de pastoor. "En het is dan een goed gebruik om de kruiswegstaties te bidden." En dat start precies om drie uur, want dat is het tijdstip dat Jezus overleed. Daarna wordt bij de veertien staties telkens stilgestaan. “We denken dan aan het lijden van Christus, maar ook aan het lijden van de mensen in onze tijd.”

Kijk hier een impressie van de kruisweg

 

En de derde belangrijke dag is Pasen en dan wordt er gevierd dat Christus is opgestaan uit de dood. “Dan vieren we dat het leed en de dood overwonnen zijn door Jezus. Dat is het hart van het kerkelijk leven. De belangrijkste dagen voor ons als gelovigen. Vaak denken mensen dat het kerst is, maar Pasen is echt het allerbelangrijkste”, aldus Prasing.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.