Met een kleinere brandstapel gaat het paasvuur in Budel gewoon door

BUDEL - Het was even spannend en er was druk overleg nodig, maar uiteindelijk kregen de organisatoren van het paasvuur in Budel zaterdagochtend goed nieuws. Het paasvuur kon zaterdagavond doorgaan. Dit in tegenstelling tot veel paasvuren in het noordoosten van Nederland en dat in Westerbeek. Die werden afgelast vanwege de droogte.

"Maar we hebben wel de brandstapel aangepast", vertelt Joep van Cranenbroek van de organisatie. "Dat is schappelijk. Zeker in vergelijking met het oosten van Nederland. Daar maken ze hele torens. Wij hanteren wat normalere proporties. We willen gewoon een leuk paasvuur. In overleg met de gemeente Cranendonck en de Veiligheidsregio hebben we besloten dat de vuurstapel een stukje smaller zou worden. Die was dertien bij dertien meter en zeven meter hoog. De stapel werd nu tien bij tien. En een meter minder hoog."

 

Giertonnen met water
Burgemeester Roland van Kessel benadrukte dat er ook nog aanvullende blusmaatregelen genomen zijn. Zo kwamen er giertonnen gevuld met water om de grond rond de vuurstapel nat te houden. Daarnaast was er een extra toezichthouder die in de gaten hield of alles veilig verliep.

Volgens de Cranendonckse burgemeester kon het besluit niet eerder dan zaterdagochtend genomen worden. "In dat besluit is ook de weersvoorspelling meegenomen. Belangrijk daarin is de windsnelheid en de windrichting." Met die wind zat het wel goed, zo bleek. "Er is nu een rustig windje en dat gaat 's avonds ook nog eens liggen, hebben we begrepen van de KNMI", zo vertelde Van Kessel zaterdagochtend hoopvol.

 

 

Minder special effects
Rond het paasvuur was een heel feest georganiseerd, met een discoshow en optredens van DJ Kevin, Jongens van de Buurt, The Rousers en Brassta. "Dat feest zou sowieso doorgaan", legt Van Cranenbroek uit. "Maar het vuur draagt hier natuurlijk wel aan bij."

 

 

Om zes uur zaterdagavond begonnen de feestelijkheden en maakten de kinderen een paastocht door het dorp. Om acht uur werd vervolgens het vuur ontstoken. Van Cranenbroek: "Met iets minder special effects, maar we hebben toch een mooi vuurtje."

Meer over dit onderwerp:
BUDEL PAASVUREN PASEN