Aantal megastallen in Brabant in 7 jaar gestegen van 126 naar 211

23 april 2019 om 07:21
nl
Het aantal megastallen in Brabant is de afgelopen zeven jaar met 85 gestegen. Dat blijkt uit cijfers van de Universiteit van Wageningen (WUR), die door dierenrechtenorganisatie Wakker Dier zijn geanalyseerd. De toename in Brabant is in absolute aantallen de grootste van heel Nederland.
Profielfoto van Marlou van den Broek
Geschreven door
Marlou van den Broek

Brabant staat bekend als de megastallenprovincie van Nederland. In 2010 had de provincie 126 megastallen, maar dat is in 2017 gegroeid naar 211. In Brabant staat daarmee ruim een kwart van alle megastallen van Nederland.

In de volgende grafiek is het verschil tussen Brabant en de andere provincies goed te zien:

Wachten op privacy instellingen...

Een megastal is meestal een verzameling van meerdere stallen die dicht bij elkaar staan. Er wordt van een megastal gesproken vanaf de volgende aantallen op één locatie:

  • 7500 vleesvarkens,
  • 1200 fokzeugen,
  • 120.000 leghennen,
  • 220.000 vleeskuikens,
  • 250 melkkoeien,
  • 2500 vleeskalveren,
  • 1500 geiten.

Verhoogde risico's bij brand en ziekte
17 procent van het vee in Brabant stond in 2017 in een megastal. De provincie heeft de meeste megastallen met fokzeugen (78), geiten (25), vleesvarkens (19) en vleeskuikens (10).

Anne Hilhorst van Wakker Dier zegt zich ernstig zorgen te maken: “Megastallen verhogen de risico’s. Bij brand of ziekte treft het direct ontzettend veel dieren.” Vorig jaar zijn in Brabant zeker 30.000 dieren omgekomen bij stalbranden.

Verdubbeling melkkoe-megastallen
Totaal is in Nederland het aantal megastallen in zeven jaar tijd gestegen met 76 procent: van 456 in 2010 naar 801 in 2017. In Brabant steeg het aantal megastallen in zeven jaar tijd met 67 procent.

De toename komt volgens Wakker Dier doordat het aantal megastallen voor melkkoeien meer dan verdubbelde: van 197 naar 439.

Strengere regels
Wakker Dier wil dat de overheid megastallen verbiedt, en niet alleen om de risico’s. “Door de focus op steeds lagere kosten, komt dierenwelzijn steeds meer in het gedrang. Bij megastallen is nauwelijks ruimte voor bijvoorbeeld stro of natuurlijk gedrag”, zegt Hilhorst.

Hilhorst legt uit dat het moeilijker is gemaakt om megastallen te bouwen door de strengere regels die gezet zijn. De omvang van nieuwe stallen in Brabant mag niet groter zijn dan 1,5 hectare, behalve in speciaal daarvoor aangewezen gebieden. “In Brabant was deze maatregel het hardst nodig.”

Commotie
De bouw van megastallen heeft in verschillende plaatsen in de provincie al voor veel commotie gezorgd. Zo zamelden Natuurmonumenten en de Brabantse Milieufederatie vorig jaar nog ruim 21.000 handtekeningen in tegen de bouw van een megastal in Oirschot. De megastal zou te dicht bij natuurgebied de Kampina worden gebouwd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.