Ben je klaar met je hooikoortsklachten? Dan kunnen deze tips je helpen

EINDHOVEN - Het lekkere weer van de afgelopen dagen heeft negatieve gevolgen voor de mensen die last hebben van hooikoorts. De klachten hebben te maken met de pollen die in de lucht hangen. Mieke Koenders is klinisch chemicus van het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond en zij weet hoe je deze periode kan overleven.

Wat zijn de klachten?
“De klachten kunnen uiteen lopen. Je kan last hebben van rode tranende ogen, kriebel in de neus, luchtwegklachten en je kan je ziek, zwak en misselijk voelen. Als je ergens allergisch voor bent reageert je lichaam daarop. Je lichaam gaat het bestrijden, maar zo krijg je meer klachten.”

Wat kan je tegen deze klachten doen?
“Het beste is om op tijd te beginnen met de medicatie. Op dit moment staat de berk in bloei. Als je daar allergisch voor bent, ben je nu laat met medicatie. Maar niet te laat. Als je last hebt van grassen, begin dan alvast met de medicatie. Deze grassen beginnen bijna te groeien."

"Een bril opzetten kunnen de klachten ook verhelpen. Op deze manier komen de pollen niet op je oogvlies. Vaseline rondom je neusgaten smeren helpt ook. De pollen blijven daaraan hangen en komen niet in je neus. Als je echt zoveel last hebt van hooikoorts, blijf dan zoveel mogelijk binnen. Ga in de vroege ochtend of in de avond naar buiten. Dan is de pollendruk minder.”

Wanneer is de pollendruk rustiger?
“Het is afhankelijk waar je allergisch voor bent en hoelang dit seizoen duurt. De berk is nu erg actief. De grassen in juni. In augustus gaan de kruiden groeien. Eind augustus moet alles wel afgelopen zijn. Maar het verschilt heel erg per patiënt.”

De komende dagen gaat het regenen en dat is goed nieuws voor hooikoortspatiënten. "Bij regen verdwijnen de pollen. Het is perfect om na een regenbui naar buiten te gaan of om de ramen weer open te zetten."

LEES OOK:Te mooi om waar te zijn of toch niet? Plakken van tape op lichaam neemt hooikoortsklachten weg

 

Mieke Koenders van het Elkerliek Ziekenhuis heeft tips voor hooikoortspatiƫnten