Provincie investeert ruim twee miljoen euro in projecten rond Zuiderwaterlinie - Omroep Brabant

Provincie investeert ruim twee miljoen euro in projecten rond Zuiderwaterlinie

24 april 2019 om 22:14
nl
De komende jaren investeert de provincie Brabant ruim twee miljoen euro in projecten die de Zuiderwaterlinie moeten versterken. De Zuiderwaterlinie is de langste en oudste waterlinie van Nederland, die vroeger werd gebruikt om het land te verdedigen. De investering wordt verdeeld over negentien projecten.
Profielfoto van Linda Bak
Geschreven door
Linda Bak

Gedeputeerde Henri Swinkels van Leefbaarheid en Cultuur is 'trots op de samenwerking die rond de Zuiderwaterlinie tot stand is gebracht'. "Het is fantastisch dat we met deze gezamenlijke investering de herkenbaarheid, toegankelijkheid en het behoud van dit machtige Brabantse erfgoed over de hele linie nog verder versterken."

"Alle losse elementen van de Linie zijn al bijzonder, maar door de onderlinge verbanden zichtbaar te maken zie je pas hoe bijzonder de Linie is", zegt Swinkels. In de subsidie van de provincie is geld gereserveerd voor negentien projecten in de vijf stellingen:

  • WestBrabantse Waterlinie (225.000 euro)
  • Stelling van Willemstad (589.250 euro)
  • Breda-Geertruidenberg (270.000 euro)
  • Heusden – Den Bosch (764.250 euro)
  • Grave-Ravenstein (497.500 euro)

De bijdrage van de provincie is onder voorbehoud van een soortgelijke investering van de gemeenten langs de Linie in de projecten.

Volgens de gedeputeerde zijn deze projecten ook goed voor het toerisme rond de Zuiderwaterlinie. "We kunnen echt iets bijzonders aan mensen laten zien. Wanneer er over 168 kilometer meerdere forten staan en ook nog gelegenheden om te overnachten, een fietsroute en een wandelroute zijn."

Bijzondere positie
De Zuiderwaterlinie was bedoeld om Nederland in de zestiende eeuw door middel van het water te verdedigen tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Ook tijdens andere oorlogen werd de Linie gebruikt om ons land te beschermen. Tegenwoordig behoort de Zuiderwaterlinie tot het erfgoed van Nederland en worden er fiets- en wandeltochten georganiseerd.

De Linie laat de bijzondere positie van Brabant zien als buffer voor Nederland. Het verbindt elf vestingsteden en hun ommeland met elkaar en loopt van Bergen op Zoom tot Grave. De Linie is niet alleen vanuit militair oogpunt belangrijk, het is ook een culturele grens: tussen noord en zuid, rooms-katholiek en protestant, zand en klei, de harde en de zachte ‘g’. Het is daarmee een belangrijk icoon voor Brabant. "De Zuiderwaterlinie is een heel bijzonder erfgoed en het is belangrijk voor komende generaties om dat erfgoed te bewaren, want ons verleden vertelt iets over wie we zijn, waar we vandaan komen en waar we heen willen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.