Politie stopt omstreden healingsessie na overlijden man (31)

25 april 2019 om 13:44
nl
Een 31-jarige Hongaar is enkele weken geleden in Eindhoven na een healingsessie in Eersel overleden. Bij de bijeenkomst werd de verboden stof ayahuasca gebruikt. De politie viel woensdagavond met een team van bijna veertig mensen binnen bij een nieuwe sessie in een woning aan de Eerselse Nieuwstraat. Bij de actie werden vier verdachten opgepakt. Dit zijn allemaal buitenlanders die betrokken zijn bij de organisatie.
Profielfoto van Marlou van den Broek
Geschreven door
Marlou van den Broek

De twaalf aanwezige deelnemers aan de healingsessie werden opgevangen en voor een deel door de gemeente ergens anders ondergebracht. Healing is een alternatieve geneeswijze die de ziel en het lichaam moet 'helen'.

Spanjaarden en Italianen aangehouden
In de woning aan de Nieuwstraat werden twee organisatoren, een 38-jarige Italiaanse vrouw en een 33-jarige Spaanse man, aangehouden. Zij worden verdacht van dood door schuld en het overtreden van de Opiumwet.

Naast de organisatoren heeft de politie nog een 47-jarige Spanjaard en een 25-jarige Italiaanse man aangehouden. Ze worden verdacht van overtreden van de Opiumwet. De twee waren in het huis aan de Nieuwstraat aanwezig en leken een rol te hebben bij de uitvoering van de healingsessie.

De verdachten zitten allemaal vast voor verder onderzoek. Ze worden in de komende dagen uitgebreid verhoord. De politie sluit meer arrestaties niet uit.

Overleden
De 31-jarige Hongaarse man werd enkele weken geleden dood aangetroffen. Kort voor zijn dood had hij meegedaan aan een healingsessie in het huis in Eersel. Waarschijnlijk heeft hij ayahuasca gebruikt. Daarom wordt een verband tussen de dood van de Hongaar en de healingsessie vermoed. Ayahuasca bevat dimethyltryptamine (DMT) en dat staat op de verboden drugslijst en wordt gezien als een harddrug.

Locatie pas op het laatste moment bekend
Tijdens het politie-onderzoek werd duidelijk dat de organisatoren adverteerden voor de healingbijeenkomsten via internet. Een concrete locatie wordt de deelnemers pas op het laatste moment gegeven. De politie kwam erachter dat woensdagavond een sessie werd gehouden, waarna de inval werd gepland.

De inval vond kort voor het gebruik van de harddrug plaats. Tijdens een doorzoeking van het huis, waar in totaal zestien mensen aanwezig waren, vond de politie een hoeveelheid van de verboden stof ayahuasca, grondstoffen voor de productie hiervan en ampullen met een nog onbekende vloeistof. Ook werden de administratie en contant geld in beslag genomen.

Volgens een buurtbewoner woonde niemand in het pand aan de Nieuwstraat. Wel stonden er vaak auto's buiten met een buitenlands kenteken. De buurtbewoner vertelt dat de buurt niet veel contact had met de organisatoren. Via de buurtapp werd wel gesproken over dat de drug in het pand zou worden gebruikt.

De stof
Volgens de kliniek voor verslavingszorg Jellinek is ayahuasca een Zuid-Amerikaanse hallucinogene drank. Het middel draagt volgens gebruiken van indianen bij aan een geestelijke en lichamelijke reiniging.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.