'Chinezen willen DAF en busdivisie VDL overnemen' - Omroep Brabant
Video

'Chinezen willen DAF en busdivisie VDL overnemen'

26 april 2019 om 11:23
nl
De Chinese projectontwikkelaar Evergrande Group heeft plannen om DAF en de busdivisie van VDL over te nemen. Het bedrijf zou zich volgens het Amerikaanse persbureau Bloomberg gemeld hebben bij de fabrikanten, die hun hoofdkantoor in Eindhoven hebben.
Profielfoto van Tobias van der Valk
Geschreven door
Tobias van der Valk

De Chinezen zouden volgens ingewijden ambities hebben op het gebied van elektrisch rijden. VDL en DAF hebben hier uitgebreide kennis en ervaring in opgebouwd de afgelopen jaren.

Zo bouwde VDL onder meer een groot deel van de elektrische bussen van Qbuzz. Naast de productie van bussen worden door VDL Nedcar in opdracht van BMW ook auto's in elkaar gezet.

'Van deal nog geen sprake'
Het is echter niet bekend in hoeverre de bedrijfsonderdelen te koop zijn. Zowel Paccar als VDL wilde niet op de geruchten reageren. Van een aanstaande deal zou volgens de bronnen nog zeker geen sprake zijn.

Hoogleraar Maarten Steinbuch van de Technische Universiteit in Eindhoven vindt het interessant, maar ergens ook logisch dat de Chinezen interesse hebben.

'Interessant om te horen'
“DAF en VDL zijn twee vooraanstaande bedrijven in Europa. DAF is al jarenlang de nummer twee of drie op de truckmarkt in Europa, met name trucks met dieselmotoren. Samen met VDL zijn ze begonnen om nieuwe modellen te maken. Die eerst hybride waren, maar nu steeds meer elektrisch en VDL zet ook in op elektrische bussen. Het is interessant om dit te horen.”

“In Europa lopen VDL en DAF redelijk voorop. De enige concurrenten uit China die VDL en DAF in Europa hebben is BYD. Het bedrijf dat interesse lijkt te hebben getoond is een ander bedrijf uit China. Een projectontwikkelaar die op dit moment eigenlijk nog helemaal geen kennis en productie heeft van elektrisch rijden. Ik denk dat ze op deze manier die kennis snel eigen proberen te maken.”

Geen commentaar
DAF laat desgevraagd aan Omroep Brabant weten dat ze geen commentaar willen geven op ongefundeerde geruchten. VDL zegt nooit op geruchten over overnames in te gaan.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.