Video

'Let op je stem Duncan!', waarschuwt Eurovisie songfestivalwinnares Lenny Kuhr

28 april 2019 om 14:25
nl
Lenny Kuhr (69) kreeg op haar tiende een gitaar van haar ouders, maar wist toen natuurlijk nog niet dat dat het begin zou zijn van een glansrijke zangcarrière. De in Eindhoven geboren Lenny werd in een klap beroemd toen ze in 1969 in Madrid met het Nederlandstalige nummer ‘De Troubadour’ het Eurovisie Songfestival won. En ja, ze heeft wel wat tips voor collega Duncan Laurence.
Profielfoto van Jacky Goossens
Geschreven door

Ze is niet van de glitter en de glamour en het hoesje van haar nieuwe cd spreekt wat dat betreft boekdelen: drie mensen met een gitaar op hun rug, meer niet. “En dat is ook precies waar het om gaat: mensen, muziek en het liedje waarmee je iets wilt of kunt uitdrukken."

Bekijk de video en lees verder

“Achter ieder liedje zit een wereld van gevoel, van herinneringen. En voor mij is het belangrijkste dat ik daar, samen met mijn muzikanten, mensen mee kan raken. Ervoor kan zorgen dat ze het in hun hart mee gaan dragen”, zo legt Kuhr uit

Drie keer per avond op de planken
Maar krakers zoals het nummer ‘Visite’ en ‘Maar ja’ (jaren zeventig/tachtig) brachten ook een andere kant van het artiestenleven met zich mee. Een commerciële kant die Kuhr moeilijk vond. Ze stond vaak drie keer per avond op de planken, met een muziekband, zo werd gespeculeerd. En verdiende veel geld. “Daar ben ik op een gegeven moment mee gestopt, ondanks dat het inderdaad goed verdiende. Ik wilde het niet meer, het paste gewoon niet bij mij.

Lenny Kuhr is dan ook blij dat ze met haar nieuwste cd 'Het lied gaat door' weer terug is bij haar 'roots'. "Mijn muzikanten en ik zijn eigenlijk de troubadour waarover ik altijd heb gezongen. We zingen een liedje en trekken weer verder.'

Bekijk de video en lees verder

Wachten op privacy instellingen...


Eurovisie songfestival anno 2019: groot circus en grote druk
Als oud-winnares weet ze als geen ander hoe het Eurovisie Songfestival in z’n werk gaat en wat voor impact dat kan hebben op je leven. “Het is natuurlijk een groot circus waarin Duncan terecht is gekomen. En er ligt een enorme druk op hem. Omdat hij favoriet is, maar ook door alle social media. En het festival is nog niet eens begonnen! Dat was in mijn tijd echt anders. Ik ging er totaal vrij en onbevangen naartoe.”

Tips voor Duncan
Het circus mag in de loop der jaren sterk zijn veranderd, één ding is hetzelfde gebleven: goed op jezelf letten. “Dat is eigenlijk mijn enige tip voor Duncan: let in alle hectiek goed op jezelf en op je stem. En ja, hij zou zomaar de winnaar kunnen worden. Ik sta die avond op het toneel en kan dus helaas niet kijken, maar ik wens hem heel veel succes!"

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.