Berg zilveren lepels, vorken en servetringen omgesmolten voor ambtsketen van burgemeester Altena - Omroep Brabant

Berg zilveren lepels, vorken en servetringen omgesmolten voor ambtsketen van burgemeester Altena

2 mei 2019 om 08:55
nl
Ongeveer acht kilo aan zilveren lepels, vorken, messen, munten, servetringen en sieraden. De burgemeester van de nieuwe gemeente Altena krijgt later dit jaar de omgesmolten inhoud van een volle besteklade als ambtsketen omgehangen.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door


Het oud zilver werd de voorbije maand bij de gemeente ingeleverd door de inwoners van Altena. De gemeente had daartoe opgeroepen, zodat de inwoners een steentje konden bijdragen aan de nieuwe ambtsketen.

Volgens woordvoerster Claran Wielenga was de actie een succes. “Ongeveer zestig inwoners hebben oud zilver ingeleverd. Zo leverde een inwoonster die vroeger een juwelierszaak had sieraden in en maakte een inwoner alvast een ambtsketen met zilveren munten”, vertelt ze. “Niet alles is bruikbaar, dat moeten we nog onderzoeken. Maar er is voldoende zilver voor een nieuwe ambtsketen."

Ontwerpers
Inmiddels zijn vijf ontwerpers aan de slag gegaan met een ontwerp voor de nieuwe ambtsketen. “Halverwege mei beoordeelt een speciale commissie de inzendingen. Het winnende ontwerp wordt in juni ‘verzilverd’”, legt Wielenga de procedure uit.

Op 1 juli wordt de nieuwe ambtsketen getoond aan de zestig inwoners en de burgemeester die het oude zilver hebben ingeleverd. Wielenga: “Zij krijgen bovendien een certificaat. Het is de bedoeling dat waarnemend burgemeester Marcel Fränzel de nieuwe ambtsketen op 2 juli voor het eerst zal dragen tijdens de laatste raadsvergadering voor het zomerreces.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.