Man (20) uit Nuenen krijgt geldboete na veroorzaken dodelijk ongeluk op A50

3 mei 2019 om 15:03
nl
Een 20-jarige man uit Nuenen heeft volgens de rechter geen verkeersmisdrijf gepleegd toen hij vorige zomer een ongeluk op de A50 bij Eindhoven veroorzaakte. Daarbij kwam een 42-jarige Bulgaar om het leven. Hij moet wel een boete van 2500 euro betalen omdat hij het verkeer in gevaar heeft gebracht. Dat heeft de rechter vrijdag besloten. Ook krijgt hij een voorwaardelijke rijontzegging van acht maanden.
Profielfoto van Linda Bak
Geschreven door
Linda Bak

Het ongeluk gebeurde in juni vorig jaar. De man remde niet op tijd voor een file en reed met zijn bestelbus achterop een auto. De man uit Bulgarije zat als passagier in die auto. Ook de andere inzittenden raakten zwaargewond. De rechter benadrukt dat het ongeluk gebeurde op een overzichtelijke, rechte weg en had de man op tijd kunnen remmen als hij zijn aandacht volledig op de weg had gehouden.

Onvoorzichtig gedrag niet bewezen
De rechter kan echter niet met zekerheid zeggen dat de man onvoorzichtig heeft gereden en een grove fout heeft gemaakt. Zo is het niet zeker dat de man te hard reed.

Volgens de apparatuur in zijn bus reed hij 96 kilometer per uur terwijl 120 is toegestaan. Ook is niet zeker dat de matrixborden op het moment van het ongeluk al een lagere snelheid aangaven.

Goede doorstroming
Volgens verklaringen van getuigen reed de man iets harder dan andere automobilisten, maar reed hij 'met het verkeer mee'. De rechter concludeert dat het verkeer op de baan waarop de man reed, goed doorstroomde tot er opeens een file ontstond.

Verschillende bestuurders die voor de man reden, moesten hierdoor uitwijken naar de vluchtstrook.

Al met al vindt de rechter een geldboete en een voorwaardelijke rijontzegging op z’n plaats. De rijontzegging is voorwaardelijk, omdat de verdachte zijn rijbewijs nodig heeft voor zijn werk. Daar staat tegenover dat de geldboete hoger is.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.