Video

Pegida blaast demonstratie Eindhoven op het laatste moment af: 'Voorwaarden te streng'

6 mei 2019 om 16:51
nl
De anti-islambeweging Pegida heeft de betoging die maandagavond bij de Al-Fourqaan-moskee in Eindhoven zou worden gehouden, op het laatste moment afgeblazen. Volgens Pegida-voorman Edwin Wagensveld omdat de gemeente Eindhoven te strikte voorwaarden aan de actie zou hebben gesteld. De gemeente bestrijdt dat en zegt dat Pegida al op 29 april over de voorwaarden van de demonstratie is geïnformeerd.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

Edwin Wagensveld was niet bereikbaar. Hij stelt in een bericht op Twitter dat Pegida zou moeten betogen in een soort kooi met een twee meter hoog hekwerk met daaromheen nog eens een afzetting. Ook zouden de betogers niet veel geluid mogen maken. "In zo'n situatie kan je niet demonstreren'', zegt Wagensveld. "Bovendien kregen we minder tijd om te betogen dan waar we om hadden gevraagd.''

Wagensveld laat weten dat Pegida desnoods naar de rechter stapt om soepelere voorwaarden voor een betoging in Eindhoven af te dwingen.
Tekst gaat door onder de tweet.

Een woordvoerder van de gemeente Eindhoven laat maandag rond vijf uur 's middags, anderhalf uur voor de betoging, weten dat de gemeente nog niet van de afgelasting op de hoogte is. "Volgens mij waren we nog in gesprek met Pegida." Later meldt de gemeente dat Pegida drie kwartier voor de start van de demonstratie via een appje liet weten dat het niet doorging.

Op 21 maart meldde Pegida bij de gemeente dat het op 6 mei bij de moskee wilde demonstreren, aldus de woordvoerder. "Daarna zijn we met hen in gesprek gegaan om de contouren van de demonstratie te bespreken. Dat heeft vorige week maandag geleid tot het overhandigen van een beschikking, die is opgesteld op advies van de politie. We hebben hen laten weten dat ze via een kort geding bezwaar konden maken bij de rechter. Voor zover wij weten hebben ze dat niet gedaan."

Voorwaarden
Omroep Brabant heeft de voorwaarden in handen. Daaruit blijkt dat de betoging van half zeven tot acht uur 's avonds mocht duren. Ook wist Pegida dat er geen geluidsoverlast mocht worden veroorzaakt. In de voorwaarden staat echter niets over de hekken. Wel staat vermeld dat de bezoekers van de moskee en ander publiek niet mogen worden gehinderd.

Wachten op privacy instellingen...

Een gemeentewoordvoerder zegt: "Wij willen dat de demonstratie rustig en veilig verloopt. Daarom is een aantal maatregelen getroffen, waaronder het plaatsen van deze hekken. Pegida lijkt zich daar nu tegen te verweren."

Tegendemonstratie
De antifascistische groep AFA had voor maandagavond een tegendemonstratie tegen Pegida aangekondigd. Die ging wel door. Kort voor zes uur 's avonds uur verzamelde een groepje demonstranten zich met spandoeken op de kruising van de Kruisstraat en de Pastoor Petersstraat in Eindhoven.

 

 

Ze liepen naar de moskee, maar verlieten rond kwart voor zeven het terrein toen definitief bleek dat er toch geen aanhangers van Pegida zouden komen.

 

Ook de politie die vanwege de demonstratie in het centrum massaal op de been was, bleek niet op de hoogte van de afgelasting. Niettemin bleef de politie bij de moskee aanwezig.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.