Video

Baas van recreatiebedrijf is aangeslagen na brand die kano's verwoestte: 'Met wie heb ik ruzie?'

7 mei 2019 om 10:01
nl
“Het is niet alleen een hele grote klap voor ons als recreatiebedrijf, maar voor iedereen die het kanoën als recreatiegebruik een warm hart toedraagt.” Michel Geenen, de baas van recreatiebedrijf Rofra, is erg aangeslagen na de brand die maandagnacht honderden kano’s en kajakken van zijn bedrijf heeft verwoest. “Met wie heb ik ruzie? Dat was de eerste vraag die in me opkwam."
Profielfoto van Marlou van den Broek
Geschreven door
Marlou van den Broek

Geenen is ervan overtuigd dat de brand niet uit zichzelf is ontstaan. “De kano’s stonden buiten op aanhangwagens en die vliegen niet zomaar in brand. Het kan niet anders dan dat hier gebruik is gemaakt van brandbare stoffen.”

Brand
De brand brak maandagnacht uit. Volgens Geenen zijn er tussen de 300 en de 400 kano’s en kajakken verwoest. De schade loopt op tot in de honderdduizenden euro’s.

Ook de politie gaat uit van brandstichting en neemt de zaak daarom hoog op. Er wordt forensisch onderzoek en een buurtonderzoek gedaan.

Bekijk de video en lees daarna verder.

'Wie haalt het in zijn hoofd?'
Geenen noemt de brand 'het slechtste begin van een nieuw seizoen'. "35 jaar geleden zijn we begonnen met het aanbieden van kanotochten over de Dommel. Daarmee zijn we de grootste van Nederland geworden. Als je dit nu ziet, ons volledige kanomateriaal, al onze kano's, onze peddels, onze aanhangers, alles is gewoon weg."

Volgens Geenen gaat het om een doelgerichte actie om het bedrijf enorme schade toe te brengen. “Wie haalt het in hemelsnaam in zijn hoofd om dit te doen? Dat is voor mij een groot vraagteken. Ik heb met niemand ruzie – dat kan ik me niet eens permitteren – maar dit is niet zomaar een kwajongensstreek. Dit is heel, heel, heel erg vervelend.”

'Nieuw materiaal kost half miljoen euro'
De baas van Rofra weet nog niet hoe ze de schade moeten gaan opvangen. Het bedrijf had net nieuw materiaal aangeschaft, dat nog niet was gebruikt. Nieuw materiaal gaat volgens Geenen zeker een half miljoen euro kosten.

"De kano's en de peddels komen uit Amerika. Daar staan nu importheffingen op die het aanschaffen een stuk duurder maken. De eenpersoonskano's komen uit Zuid-Duitsland. Die zijn ook van hele goede kwaliteit en zijn dan ook erg duur."

Bovenop de kosten voor het materiaal, moet Geenen ook gaan investeren in een loods. De kano's en de kajakken waren namelijk niet verzekerd omdat ze buiten stonden. "Dit wil ik niet nog eens meemaken, dus ik moet een dure loods laten bouwen. Pas dan is het materiaal verzekerd."

Steun
"Gelukkig hebben andere kanobedrijven gelijk gevraagd of ze iets voor ons kunnen betekenen. Dat wordt dan gelijk onze eerste stap: inventariseren wat we nodig hebben en kijken waar we materiaal vandaan kunnen krijgen", zegt Geenen. Omdat andere kanoverhuurders materiaal hebben aangeboden, verwacht Geenen dat er binnen afzienbare tijd weer kanotochten over de Dommel gedaan kunnen worden.

Hij is ook dankbaar voor de 'talloze reacties' van zowel bekenden als onbekenden. Ook is Anton Ederveen, de burgemeester van Valkenswaard, langsgekomen om zijn medeleven uit te spreken.

Uitbreidingsplannen
De burgemeester zou dinsdag eigenlijk om een andere reden langskomen bij Rofra. Het college van burgemeester en wethouders zou namelijk de plannen komen bespreken om uit te breiden.

"De plannen moeten nu opnieuw tegen het licht gehouden worden, want dit is wel een hele forse financiële strop. De plannen staan nog steeds, alleen moeten we even kijken of het nog gaat lukken binnen de tijdsplanning", aldus Geenen. "Dit is een hele grote stap terug, maar dat we doorgaan staat als een paal boven water."

Michel Geenen vertelt in het radioprogramma Wakker! van Omroep Brabant over de brand van maandagnacht:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.