Video

Drugslab in vrachtschip Moerdijk, schipper en drie Mexicanen opgepakt

10 mei 2019 om 13:59
nl
De politie heeft vrijdagmiddag een drugslab in een vrachtschip in de Dorpshaven van Moerdijk gevonden. Er zijn vier mensen aangehouden. Het gaat om de 65-jarige schipper uit Breda en drie Mexicanen van 23, 26 en 37 jaar. Het is de eerste keer dat in Nederland een vrachtschip wordt ontdekt dat dienst doet als drugslab.
Geschreven door

Agenten van de Dienst Waterpolitie vonden het drugslab om 13.20 uur tijdens een controle in de Dorpshaven in een afgemeerd vrachtschip. Een agent moest vanwege ademhalingsproblemen naar het ziekenhuis. Met de agent gaat het goed, hij heeft ondertussen het ziekenhuis verlaten.

Mexicanen
De identiteit van de verdachten wordt onderzocht. Er is een Spaanse tolk bij de verhoren aanwezig. De politie heeft een auto naast het schip in beslag genomen. Deze auto had een Duits kenteken en komt uit Duisburg. Op het schip staat de Duitse stad eveneens prominent vermeld op de achtersteven.

 

Unieke vondst
De vondst van het drijvende drugslab is uniek in Nederland. Het is de eerste keer dat een drugslab in een vrachtschip wordt aangetroffen. Er zijn wel eens hennepkwekerijen in schepen gevonden en ook een drugslab in een woonboot. Maar nog nooit een drugslab in zo'n groot schip. De boot is tachtig meter lang.

Synthetische drugs
Volgens verslaggever Willem-Jan Joachems gaat het om synthetische drugs. "Alles wijst erop dat op de boot drugs zijn gemaakt. Het zou gaan om crystal meth. In Nederland is dit middel niet zo gangbaar maar in het buitenland, vooral Duitsland, is deze drug populair. Het spul wordt eigenlijk voor de hele Europese markt gemaakt."

Wachten op privacy instellingen...

 

Wachten op privacy instellingen...

De politie is bezig om het drugslab te ontmantelen. Dit gaat tot en met zaterdag duren. Het schip ligt erg onhandig in de haven. "We gaan proberen het schip aan de kade af te meren. De brandweer zal het schip openen, zodat het vrachtruim kan luchten. We zijn nog uren bezig", aldus de woordvoerder van de politie.

Chemische lucht
Vanwege het vrijkomen van chemische lucht is een ruime omgeving rond het schip afgezet. De technische recherche onderzoekt de zaak. Volgens omwonenden ligt de boot er al vanaf november. Daarvoor had hij een andere plek in de haven.

Het is niet de eerste keer dat er een schip in Moerdijk wordt gevonden met een drugslab. In mei 1994 lag er in deze haven een boot met pillen. Het ging toen om een platte schuit.

 

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

 

Wachten op privacy instellingen...

 

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.