Provincie mag grond onteigenen voor bescherming van hoogveen in Deurne

10 mei 2019 om 15:44
nl
DEN BOSCH/DEURNE – De provincie mag grond gaan onteigenen in Deurne om hoogveen te beschermen. Provinciale Staten hebben dat vrijdagmiddag besloten. Omwonenden van het gebied Leegveld hebben in november nog geprotesteerd tegen het plan.
Profielfoto van Jan de Vries
Geschreven door
Jan de Vries

In november besloten Provinciale Staten al dat het herstel van het hoogveengebied kon doorgaan. Daarna ging de provincie onderhandelen met eigenaren van grond die nodig is om het plan te realiseren. Niet al die eigenaren willen meewerken. Daarom hebben Provinciale Staten besloten dat er onteigend mag worden als het niet anders kan.

'Hardwerkende burger'
Forum voor Democratie, dat voor het eerst deelnam aan de discussie, verklaarde zich tegenstander van onteigening. De partij blijkt de term ‘hardwerkende burger’ gekaapt te hebben van PVV-leider Geert Wilders. FvD-spreker Frans Duijs gebruikte die term een aantal keren: "De provincie mag de hardwerkende burger niet zijn grond afpakken". En: “Het is het recht van de hardwerkende burger om zijn eigendom te beschermen”. FvD wil 'pal voor de hardwerkende burger staan'.

Maakbaarheidsgekte
De PVV zelf deed er nog een schepje bovenop. Fractievoorzitter Alexander van Hattem ging verder waar hij voor de verkiezingen was gebleven. “Er mag een grondrecht worden aangetast voor nepnatuur. Met de bescherming van hoogveen is er sprake van ecologische maakbaarheidsgekte door drammerige maakbaarheidsecologen”.

Volgens Van Hattem leidt herstel van het hoogveen tot meer water. Dat betekent dat omwonenden meer last van muggen zullen krijgen, er komt meer wateroverlast en er moeten volgens Van Hattem ook nog eens hele bossen worden platgewalst.

De meerderheid van de Staten vond onteigening niet het beste middel, maar als het moet dan moet het.

LEES OOK: Slecht nieuws voor omwonenden natuurgebied de Peel, herstel hoogveen gaat door

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.