De Kaaihal gaat niet door, Bosch college vindt de financiering te wankel

14 mei 2019 om 21:03
Kop van 't Zand in Den Bosch; rechtsonder de Verkadefabriek.
Kop van 't Zand in Den Bosch; rechtsonder de Verkadefabriek.
Den Bosch krijgt voorlopig geen tijdelijk theater op de Kop van 't Zand. Het Bossche college wil niet verder met de plannen voor het Kaaihaltheater; dat staat in een brief die dinsdagmiddag aan de gemeenteraad is gestuurd. De initiatiefnemers van de Kaaihal zijn teleurgesteld. Vooral voor Theater aan de Parade, dat vanwege de nieuwbouw op zoek is naar een tijdelijk onderkomen, begint de tijd te dringen.
Profielfoto van Peter Pim Windhorst
Geschreven door
Peter Pim Windhorst

De Kaaihal zou een tijdelijk theater moeten worden voor ongeveer tien jaar op het op het terrein achter Theater De Verkadefabriek. Het plan is bedacht door Theater aan der Parade en de Verkadefabriek.

Urban en Dance
Het theater zou een aantal jaren dienst doen als vervanging van Theater aan de Parade waarvoor nieuwbouw is gepland én zou een nieuwe plek moeten zijn voor de groeiende Bossche Urban en Dance scene. Het tijdelijk theater moest voor een deel betaald worden met de ruim twee miljoen die Theater aan de Parade opzij heeft gezet voor een tijdelijk onderkomen.

Het Bossche college zegt nu dat daarin een risico schuilt omdat het volledig bedrag nodig zou zijn voor De Kaaihal. Bij onverwachte veranderingen van de plannen, komt de exploitatie van De Kaaihal in gevaar, aldus het college. Burgemeester en wethouders vinden de financiële basis onder het pan daarom te wankel en hebben besloten de Kaaihal af te blazen.

Teleurgesteld
Jan van der Putten, een van de bedenkers van de Kaaihal én directeur van de Verkadefabriek is teleurgesteld. Voor hem laat de gemeente nu een kans voorbij gaan. "Er komt een aantal omstandigheden samen. Als stad kunnen we daar iets van maken. Nu laten we dat lopen."

Gijsje van Honk, directeur van Theater aan de Parade, deelt de teleurstelling. Zij heeft vanaf september 2020 een tijdelijk alternatief nodig voor de Bossche schouwburg die vernieuwd wordt. De Kaaihal was voor haar zo'n alternatief geweest.

 

 

 

 

Wachten op privacy instellingen...