Waarom werd de stalbezetting in Boxtel pas na tien uur beëindigd?

14 mei 2019 om 18:34
nl
Ongeveer 150 mensen die je stal opeens bezetten. Een ingrijpende gebeurtenis voor de varkensboer in Boxtel. Dierenactivisten drongen maandag zijn stal binnen. De politie was al snel aanwezig, maar het duurde tien uur voordat de actie werd beëindigd door de ME. Waarom duurde dit zo lang?
Profielfoto van Maaike Cnossen
Geschreven door
Maaike Cnossen

Het Openbaar Ministerie (OM) en de gemeente Boxtel spreken over ‘een complexe situatie’. De actievoerders kregen eerst de keus om het erf vrijwillig te verlaten. Ook wilden de organisaties de stress voor de dieren zoveel mogelijk beperken. Een chaossituatie moest voorkomen worden.

"We moesten kijken hoe we al die mensen aan konden houden. We wilden niet dat de actievoerders er opeens vandoor gingen”, laat een woordvoerder van het OM weten. “Ook moesten er meer politiemensen opgetrommeld worden. En busjes om de activisten mee te nemen.”

'Waardering voor de inzet'
In totaal werden bij de stalbezetting 77 mensen opgepakt. “Het heeft de nodige tijd gekost, maar een goede voorbereiding en zorgvuldig handelen zijn voortdurend ons uitgangspunt geweest. Ik heb veel waardering voor de inzet van de politie en het OM”, meldt loco-burgemeester van Boxtel Peter van de Wiel.

“Ik heb vandaag zelf met de boer gesproken. Vanzelfsprekend leven ook wij als college met hem mee. Hij heeft gevraagd om rust rond zijn bedrijf. Ik zou alle media willen vragen om hem deze rust ook te geven, zodat hij de zorg voor zijn dieren weer op kan pakken”, zegt hij.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.