Boer Willem geschokt door acties Boxtel: ‘Het had hier ook kunnen gebeuren’

14 mei 2019 om 19:35
nl
Varkenshouder Willem Berkers (26) uit Vlierden moet de dag na de stalbezetting in Boxtel nog steeds bijkomen van wat er is gebeurd. Hij stond maandag samen met ruim honderd andere boeren aan de achterkant van de stal, met de demonstrerende dierenactivisten in het vizier. “Het zou hier ook kunnen gebeuren. Dat baart me zorgen.”
Profielfoto van Marlou van den Broek
Geschreven door
Marlou van den Broek

“Met een koevoet maakten de dierenactivisten de deur open en nadat ze een medewerker opzij hadden geduwd waren ze al binnen. Tegen 200 mensen kun je dan niks doen. Dat dat zomaar kan, is onbegrijpelijk”, vertelt Willem.

Boer Willem merkt dat niet alleen bij hem, maar ook bij collega’s het gevoel van boosheid, machteloosheid en angst speelt. “Dat de activisten de boerderij willekeurig hadden uitgekozen, vergroot de kans dat ze het hier ook kunnen doen.”

‘Grimmige’ sfeer
Maandagmiddag drongen ruim honderd dierenactivisten rond twaalf uur binnen in de stal aan de Brede Heide in Boxtel. Tientallen andere activisten voerden buiten actie. Na tien uur werd de actie beëindigd door de politie. 76 dierenactivisten werden opgepakt. Inmiddels zijn ze weer vrijgelaten.

Toen Willem hoorde dat er ruim honderd dierenactivisten de stal binnen waren gedrongen, ging hij met een hoop boeren collega’s naar de stal toe om zijn tegengeluid te laten horen en zijn steun te betuigen aan de boer van de varkensstal.

Willem noemde de sfeer grimmig. “Onderling konden we als boeren goed met elkaar praten, maar je kon de woede gewoon ruiken. Zodra er iets gebeurde aan de kant van de dierenactivisten, sloeg de sfeer bij ons om”, laat Willem weten.

‘Begrip voor activisten verloren’
“Ik was zo verbaasd toen ik van de situatie hoorde. Ik werd er boos van. Ik kan voor dierenactivisten wel enig begrip tonen, maar als je te bang bent om met ons in gesprek te gaan en gaat inbreken in een stal, dan verlies je bij mij alle begrip”, zegt Willem.

“Wij doen aan de hygiënestandaarden mee en we willen het beste voor die beesten”, gaat hij verder. “Als er dan 200 mensen binnenkomen waarvan je niet weet waar ze zijn geweest, is dat geen fijn gevoel. Stel dat ze ziektes hebben verspreid, dan zetten ze heel Nederland op slot.”

Uitnodiging
Willem zegt dat de dierenactivisten best langs mogen komen bij hem. “Ik heb niks te verbergen. Heb alleen wat begrip voor de mensen die anders denken, dat hebben wij ook. En het kan op een nette manier, want zo doen wij dat ook.”

Lees alles over de bezetting van de varkensboerderij in Boxtel door de dierenactivisten op onze speciale themapagina.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.