Video

Breda International Airport gaat strijd aan met criminelen: toezicht verscherpt

16 mei 2019 om 16:01
nl
Er komt scherper toezicht op Breda International Airport om onder meer drugs- en mensensmokkel tegen te gaan. Dat is nodig, omdat kleine vliegvelden veel minder streng beveiligd zijn dan de grote luchthavens.
Profielfoto van Raoul Cartens
Geschreven door
Raoul Cartens

Er komen onder meer toezichthouders op het vliegveld en alle binnenkomende voertuigen worden voortaan geregistreerd. Omdat het toezicht veel minder streng is, zijn de kleine luchthavens kwetsbaarder voor internationale criminele activiteiten. Het gaat niet alleen om drugs- en mensensmokkel, maar ook om geldtransporten en het vervoer van illegale goederen.


Helikopterkaping
Eind 2016 liep iemand tegen de lamp omdat hij met een sportvliegtuigje cocaïne had overgevlogen van Breda International Airport naar Londen. Hij werd in Londen gepakt en kreeg tien jaar cel.


LEES OOK:Cocaïnesmokkel via Breda International Airport, hoe kon dat gebeuren?

In oktober 2017 wilden criminelen een helikopter kapen op Kempen Airport bij Budel. De bedoeling was om met die helikopter een zware crimineel te bevrijden uit de gevangenis van Roermond. De politie kreeg hier lucht van en greep in.


LEES OOK:Hoe Kempen Airport het doelwit werd van een helikopterkaping door criminelen
Voorbeeld voor anderen
Om de strijd met criminelen aan te gaan, tekenden politie, justitie, douane, gemeenten en de provincie donderdag een samenwerkingsovereenkomst. De samenwerking moet een voorbeeld worden voor de twee andere kleine particuliere vliegvelden in Brabant en Zeeland: Kempen Airport en Vliegveld Midden-Zeeland bij Arnemuiden.

Wachten op privacy instellingen...


Kenteken gescand
"Op verschillende manieren kan je zichtbaarheid vergroten", aldus Stef Have, directeur van Breda International Airport. Zo wordt van alle binnenkomende voertuigen het kenteken gescand. "Deze 'virtual gate' is ook voor bezoekers duidelijk te zien en zorgt ervoor dat we ten alle tijden weten wie zich op het luchthaven terrein bevinden. Onze sector heeft veiligheid hoog in het vaandel staan en we werken hierin graag samen met de betrokken overheden”, aldus Have.


Veiligheid vergroten
"Het is belangrijk dat de verschillende diensten op de kleine luchthavens elkaar kennen en op de hoogte zijn van elkaars rollen en verantwoordelijkheden", aldus commissaris Wim van de Donk. Ook de gemeente is blij met de nieuwe aanpak. "We willen de veiligheid vergroten en zorgen dat we vroegtijdig met elkaar ingrijpen indien nodig", aldus burgemeester Vonk-Vedder van Halderberge.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.