‘Bezetting in Boxtel was de druppel’: Facebookgroep Farmers Defence Force voor boeren opgericht

16 mei 2019 om 22:38
nl
Na de bezetting van de varkensstal in Boxtel, afgelopen maandag, was voor varkenshouder en fruitteler Mark van den Oever uit Sint Hubert de maat vol. “De volgende keer staan ze bij mij op de stoep, daar is iedere boer bang voor”, zegt Mark. Daarom maakte hij de Facebookpagina ‘Farmers Defence Force’ aan om boeren te verenigen en zich te verzetten tegen dierenactivisten. Ruim drieduizend mensen hebben zich al bij de pagina gevoegd.
Profielfoto van Marlou van den Broek
Geschreven door
Marlou van den Broek

Volgens Van den Oever was de bezetting in Boxtel de ‘druppel die de emmer deed overlopen’. Ruim honderd dierenactivisten drongen daar maandag een stal van een varkensboer binnen. Na tien uur werd de bezetting door de politie beëindigd.

“Wij boeren zijn het ondertussen gewend dat we door de politiek en de media in de steek worden gelaten. Als we dan nu ook nog eens door de politie in de steek worden gelaten…”, vertelt Van den Oever. Volgens hem had de politie veel sneller in moeten grijpen in het belang van de dieren. “Het is een onderbuikgevoel dat nooit uitgesproken wordt. Het is het gevoel alsof wij niet meetellen.”

Farmers Defence Force
“Na de bezetting in Boxtel dacht ik maar één ding: samen staan we sterk.” De varkenshouder maakte maandag de Facebookpagina Farmers Defence Force aan om de boeren te verenigen en zich te weren tegen de angst om slachtoffer te worden van dierenactivisten. Ook is er een appgroep aangemaakt.

Het gaat straks als een lopend vuurtje.

“Als er dan weer zoiets gebeurt zoals in Boxtel, dan heeft iedereen via de Facebookpagina of WhatsApp snel alle informatie over wat er gebeurt en waar het is. Dat gaat dan als een lopend vuurtje. Dan kunnen we zo veel mogelijk mensen bij elkaar krijgen en naar de plek gaan om de boer te laten zien dat hij niet alleen staat”, vertelt Van den Oever.

Dit gebeurde ook maandag in Boxtel. Zo’n honderd boeren kwamen een paar uur nadat de dierenactivisten de stal hadden bezet naar de varkensstal om hun tegengeluid te laten horen. Volgens Van den Oever greep de politie pas in toen steeds meer boeren zich verzamelden. Hij hoopt dat als er de volgende keer weer zoiets gebeurt, dat de boeren sneller bijeen zijn en de politie sneller ingrijpt.

Geruchten
De pagina is er volgens de oprichter ook om te waken voor geruchten. “Er gaan wel eens verhalen rond van dierenactivisten die ergens actievoeren terwijl dat niet het geval is. Als wij zo’n gerucht horen, dan kan iemand die er dichtbij woont, gelijk gaan kijken en informatie doorsturen aan heel veel mensen tegelijkertijd.”

Ruim drieduizend mensen lid
Vrijdagochtend hadden zich ruim drieduizend mensen zich bij de Facebookpagina gevoegd. “Dat zo veel mensen in zo’n korte tijd lid zijn geworden van de pagina, zegt wel dat het heel erg leeft. We worden breed gesteund door mensen vanuit het hele land. Dat doet me wel heel veel, dat is een hart onder de riem”, zegt Van den Oever.

Lees alles over de bezetting van de varkensboerderij in Boxtel door de dierenactivisten op onze speciale themapagina.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.