Video

'Brabantse Jostiband' bestaat 40 jaar:'Als ik vertel wat er leuk aan is, zitten we hier nog een uur'

17 mei 2019 om 00:41
nl
Ze zijn wereldberoemd in Helmond en omstreken, de Rimboband. Dat is zo’n beetje de Jostiband van Brabant. Dit jaar bestaan ze veertig jaar en dat is reden voor een jubileumconcert. Er wordt hard voor gerepeteerd, want een nieuw nummer instuderen, duurt voor deze band, die dus bestaat uit mensen met een verstandelijk beperking, gemiddeld een jaar.
Profielfoto van Dirk Verhoeven
Geschreven door
Dirk Verhoeven

“De meeste bandleden kunnen geen noten lezen en dus hebben we een speciaal kleurensysteem bedacht”, vertelt voorzitter Ad van den Brand. “Op die manier gaat het perfect.”

Bekend
Ciske Willemse speelt al een paar jaar keyboard. "We hebben al zoveel optredens gehad, ik kan het niet meer bijhouden eigenlijk." Het hoogtepunt tot nu toe was een optreden op Paaspop, vorig jaar. “Dat is een heel groot festival waar veel bekende artiesten komen. Die hebben wij eigenlijk niet gezien, maar wij waren wel een van die bekende artiesten die er mochten spelen.”

Veertig jaar geleden ontstond de band uit een schoolorkest. “Toen was er eigenlijk nog niet zoveel te doen voor mensen met een beperking. Nu zijn er allerlei clubs en activiteiten, maar dat was destijds nog niet zo”, vertelt Van den Brand. “Het was niet alleen muziek maken, maar ook een uitstapje en gewoon ontspanning. En dat is eigenlijk nog steeds zo.”

Uitverkocht
Ciske Willemse: “Als ik moet vertellen wat er leuk aan is, dan zitten we hier over een uur nog! Maar het is gewoon gezellig om samen te musiceren, in de pauze lekker te kletsen, ik leer veel en we hebben veel plezier!”

Het jubileumconcert is 26 mei in het Speelhuis in Helmond. En zoals het een beetje beroemde band betaamt, is het concert nu al helemaal uitverkocht.

 

 

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.