Video

Henk Krol wil monument voor homohuwelijk: 'Wereldgeschiedenis is in Brabant begonnen'

17 mei 2019 om 11:13
nl
Komt er in Best een nationaal aandenken ter herinnering aan het openstellen van het homohuwelijk? Als het aan Henk Krol ligt wel. De fractievoorzitter van 50PLUS en voormalig hoofdredacteur van de Gay Krant diende donderdag daarvoor een motie in bij de Tweede Kamer.
Geschreven door

"Meer dan vijftig landen hebben inmiddels het huwelijk opengesteld, en dat is allemaal hier begonnen. Het idee is ontstaan in Best", vertelt Krol aan Omroep Brabant. "Ik herinner me nog, 1 april 2001, dat het eerste homohuwelijk werd gesloten. Iedereen zei tegen me dat Nederland het enige land ter wereld zou blijven. En kijk nu eens: vanochtend werd bekend dat Taiwan er ook bij is gekomen."

Tien jaar geleden had Krol het initiatief voor het monument al. Kunstenaar Hans van Eerd uit Oirschot maakte toen een maquette. Maar de tijd was er, volgens Krol, nog niet rijp voor. "Men was bang dat het geweld zou uitlokken en dat het beeld geruïneerd zou worden. Dat is achterhaald, dat gebeurt nu echt niet meer."

'Mooiste immateriële erfgoedproduct'
Nu is het aan de gemeente Best om akkoord te gaan en een plek aan te wijzen voor het metershoge monument. "Ik zou de raadsleden in Best het volgende willen aanraden: ben verstandig, doe dit. Je zet Best op een hele leuke manier op de kaart. Het opengestelde huwelijk is het mooiste immateriële erfgoedproduct van Nederland. Amsterdam is met de eer gaan strijken. Het werkelijke idee kwam uit Best. En wat zou het geweldig zijn als zo veel mensen naar Best komen om tijdens de huwelijksreis even een fotootje te maken. "

Waar het monument moet komen te staan? Krol zelf vindt de Koetshuistuin de meest geschikte plek. “Dat ligt dicht bij het station en het gemeentehuis. Moet je eens nagaan wat dat op jaarbasis aan toeristen gaat betekenen. Wat is er leuker dan de plek te bezoeken waar het idee is ontstaan?”

Voorvechters homohuwelijk uit Best
Henk Krol, die zelf uit Best komt, stond samen met jurist Jan-Wolter Wabeke aan de wieg van openstelling van het huwelijk voor partners van gelijk geslacht. De Stichting Vrienden van de Gay Krant (SVGK) werd in 1981 opgericht met als doel emancipatie van homoseksuele mannen en lesbische vrouwen in de Nederlandse samenleving te bevorderen en de destijds geldende ongelijkheden te bestrijden.

Minister Van Engelshoven reageerde positief op de motie die 50PLUS donderdag indiende. Ze beloofde contact te zoeken met de gemeente Best. “Zodat al die toeristen die naar Nederland komen vanwege die fantastische verworvenheid van het homohuwelijk, weten te vinden waar dat ooit begonnen is.”

Ook wethouder Dijkhoff van Best laat weten open te staan voor een gesprek met de initiatiefnemers.
Krol heeft vrijdagochtend een mail over het monument gestuurd aan alle fractievoorzitters van de gemeente.

Zo zou het monument eruit moeten gaan zien:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.