Jeugdzorgaanbieder Juzt in zware financiële problemen: noodlening van 2,6 miljoen verstrekt

17 mei 2019 om 13:48
nl
Jeugdzorgaanbieder Juzt verkeert in grote financiële problemen. Gemeenten in West-Brabant en Zeeland hebben de organisatie samen een lening verstrekt van 2,6 miljoen euro. Daarmee is de eerste nood gelenigd. De komende tijd wordt gezocht naar een structurele oplossing.
Profielfoto van Marjanka Meeuwissen
Geschreven door
Marjanka Meeuwissen

Juzt is een grote speler in West-Brabant en Zeeland op het gebied van jeugdzorg. Er werken vijfhonderd mensen die samen zorg verlenen aan 1800 kinderen en jongeren. Daarvan komen 1200 jeugdige cliënten uit onze provincie.

Juzt is ook actief op het gebied van vrouwenopvang en hulp aan alleenstaande minderjarige asielzoekers. De instroom van laatstgenoemde groep is afgenomen de afgelopen jaren, wat wordt genoemd als één van de ontwikkelingen die ten grondslag liggen aan de financiële nood.

Juzt schrijft in een persbericht verder dat er door decentralisaties in 2015 een verschuiving is ontstaan in het zorglandschap. Daarmee is volgens Juzt de focus meer komen te liggen op preventieve of lichtere zorg, terwijl de organisatie juist in zwaardere, complexe zorg is gespecialiseerd. Juzt heeft de afgelopen jaren al meerdere keren moeten reorganiseren en inkrimpen.

LEES OOK: Jeugdzorginstelling Juzt in financiele problemen

Betrokken gemeenten hebben via een brief hun gemeenteraden op de hoogte gebracht van de situatie. Daarin staat dat de mogelijkheden verkend worden om de jeugdzorg die Juzt levert anders te organiseren. De gemeenten stellen dat de continuïteit van de zorg de hoogste prioriteit heeft. Ook wordt ingezet op het behoud van specialistische kennis en deskundige jeugdprofessionals.

Er zijn drie opties voor Juzt:

  1. overname
  2. het afstoten van activiteiten waarop verlies wordt gedraaid
  3. gecontroleerde overdracht van onderdelen

Op 24 april kwamen gemeenten in West-Brabant en Zeeland bij elkaar. Aanleiding was het signaal dat een beoogde fusie van Juzt met zorgaanbieder Amarantgroep waarschijnlijk niet door zou gaan. Inmiddels is die fusie inderdaad afgeketst.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.