Video

Brabant verandert in een 'groene woestijn', weides vol bloemen verdwijnen [VIDEO]

19 mei 2019 om 10:22
nl
Ook deze week ging Tim Visser, de natuurvlogger van Omroep Brabant, weer op pad in de Brabantse natuur. Hij bezocht de Vloeiweides in Bergeijk en legt in zijn nieuwe vlog uit wat de functie is van bloemrijke weides.
Profielfoto van Nynke Cuperus
Geschreven door

Naast dat weides vol bloemen er prachtig uitzien, komen er ook veel verschillende soorten insecten en vlinders op af. "Maar het gebruik van kunstmest en de manier waarop wij consumeren, hebben ervoor gezorgd dat we de afgelopen drie decennia 75% van de insecten en 80% van de vlinders zijn verloren'', legt Tim uit. Door intensieve melkveehouderij bestaan weides uit snelgroeiend gras in plaats van bloemen met insecten.

Ook gevolgen voor vogels
''Op dit moment bestaat nog maar vier procent van al het Nederlandse grasland uit weides met bloemen'', meldt Vogelbescherming Nederland. ''Dit heeft ook gevolgen voor onze vogels. Doordat het grondwater laag staat en wormen daardoor te diep in de grond zitten voor de vogels, is er minder voedsel voor hen beschikbaar. Daarnaast wordt het gras gemaaid waardoor er geen beschutte plek voor de vogels is om op te groeien voor ze kunnen vliegen.''

Groene Sahara
"Het gevolg is dat de Brabantse weides kaal en leeg zijn. Dit wordt ook wel ‘de groene woestijn’ genoemd", zegt Tim. "Door iets meer plantaardig en biologisch voedsel te eten, kun je hier iets aan doen."

 

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.