Lokale omroepen Altena staan figuurlijk in de boksring: wie gaat er winnen?

19 mei 2019 om 19:57
nl
De twee lokale omroepen in de gemeente Altena staan dinsdag figuurlijk in de boksring. Ondanks dat de gemeente Altena sinds 1 januari 2019 één gemeente is, willen de omroepen uit enerzijds Aalburg en anderzijds Woudrichem/Werkendam niet met elkaar fuseren. Al maanden is het getouwtrek wie met wie wil en wie vooral niet met die andere partij wil samenwerken. Het gemeentebestuur van Altena is de soap beu.
Profielfoto van Rob Bartol
Geschreven door
Rob Bartol

Oké FM en RTV Altena zijn door het gemeentebestuur van Altena uitgedaagd om een presentatie te geven. Wie zich dinsdag het best presenteert lijkt de al zich maanden voortslepende ‘knokpartij’ te winnen en wordt dé nieuwe lokale omroep van Altena. Officieel: de gemeente Altena zal de winnaar aanbevelen bij het Commissariaat voor de Media, de club die zendmachtigingen verstrekt.

Eisenpakket
“De gemeenteraad heeft wel een pakket aan eisen neergelegd voor de (nieuwe) lokale omroep”, vertelt wethouder Matthijs van Oosten. “Ze wil weten hoe de doelgroep bereikt gaat worden, hoe ze jongeren denken te gaan bereiken. Maar, ook ligt de eis op tafel dat er meer actualiteit moet komen en dat er rekening gehouden moet worden met de christelijke signatuur van de regio. Er zijn veel vragen en de raad wil antwoorden."

'Familieradio'
Het verschil tussen de omroepen is groot. Oké FM presenteert zich als ‘familieradio’ en RTV Altena als dé omroep van Altena. Waar de één een kopie lijkt van radiozender 100% NL, lijkt de ander een zusje van Radio538. Overeenkomsten zijn er ook en dat is het publiceren van veel dezelfde lokale persberichten.

Op het gebied van video lijkt RTV Altena echter weer een kwaliteitsvoorsprong te hebben op concurrent Oké FM. Volgens de medewerkers van beide clubs zijn het vooral de besturen van de twee omroepen 'die elkaar niet moeten'.

Nieuwe omroep krijgt subsidie en verplichtingen
Het lokale nieuws professionaliseren kan als de gemeenteraad een voorkeur voor één van de twee omroepen heeft uitgesproken. De nieuwe lokale omroep heeft dan recht op subsidie. Geld dat al klaar ligt, maar ook geld waar de gemeenteraad een eisenpakket aan heeft verbonden, zoals meer actualiteiten.

Dinsdagavond knokken de omroepen in de figuurlijke boksring van de gemeente Altena om de zendmachtiging.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.