Iconische Sint-Jan krijgt vijf miljoen euro van minister

21 mei 2019 om 12:29
nl
Er komt vijf miljoen euro vanuit Den Haag richting de Sint-Jan in Den Bosch. Minister Ingrid van Engelshoven stelt 35 miljoen beschikbaar voor twaalf iconische monumenten. Een zevende deel van dat geld is dus voor de kathedraal.
Profielfoto van Marjanka Meeuwissen
Geschreven door
Marjanka Meeuwissen

"We zijn heel erg blij", reageert Rutger Jans, voorzitter van de instandhoudingscommissie Sint-Jan. "We werden gisteren gebeld door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed met de mededeling dat we de subsidie krijgen." Hoe de subsidieregeling precies gaat verlopen, is volgens Jans nog niet helemaal duidelijk. Wel is bekend dat het geld gaat naar restauratie, duurzaamheid en toegankelijkheid.

Welke zaken dan specifiek worden aangepakt wordt binnenkort overlegd. "We hebben daar volgende week een vergadering over." Maar Jans denkt dat er nog genoeg te doen is. "We hebben altijd een wensenlijstje."

Parels van ons erfgoed
Minister van Engelshoven zegt dat we 'in Nederland erfgoed hebben waar we trots op mogen zijn'. "De meeste monumenten staan er goed bij. Toch zien we dat grote monumenten extra aandacht nodig hebben om ze te kunnen blijven gebruiken, om ze te verduurzamen en om zo voor een breed publiek toegankelijk te maken. Ze zijn de parels van ons erfgoed en met een extra investering kunnen we de gebouwen geschikt maken voor de toekomst", aldus Van Engelshoven.

Alleen Sint-Jan deelt mee
De Sint-Jan is het enige gebouw in Brabant dat meedeelt in de 35 miljoen. Het overige geld gaat onder meer naar Boijmans van Beuningen in Rotterdam, de Portugese Synagoge in Amsterdam en de dierentuinen Artis en Diergaarde Blijdorp.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.