Video

Bloembollen van gelegenheidschef Wim van de Donk: 'Hij mag bij mij ook komen koken!'

23 mei 2019 om 23:12
nl
Bijzondere maaltijden die we kennen uit de oorlogsjaren, met ingrediënten zoals bloembollen en aardappelschil. Dat kregen bezoekers van het 'ProefMei-festival' donderdag voorgeschoteld. Speciaal voor deze gelegenheid trok commissaris Wim van de Donk zijn keukenschort aan.
Profielfoto van Stan Hamacher
Geschreven door

De gerechten van de Liberation Kitchen doen op geen enkele manier aan slechte tijden denken. Het zijn luxe maaltijden die de gasten donderdagavond voorgeschoteld krijgen. De ingrediënten zijn daarentegen wel bijzonder. "Het idee achter de gerechten is 75 jaar bevrijding", vertelt chef Johan Joosen. Daar moeten we iets mee, dacht hij. "We zijn gaan kijken wat mensen toen aten en wat wij hiermee zouden kunnen doen."

Wachten op privacy instellingen...

Vrijheid
Joossen werd donderdagavond door twee speciale chefs bijgestaan: burgemeester Frank Petter en commissaris van de Koning Wim van de Donk. Die laatste is blij dat hij nog nooit bloembollen heeft hoeven eten: "We kennen natuurlijk allemaal de verhalen", vertelt hij. "Soms vraag ik mij af of wij wel door hebben in wat voor vrijheid we leven, met gezond en voldoende voedsel. Weten we wel hoe goed we het hebben?"

Heerlijk
Alle aanwezigen waren uiteraard ontzettend nieuwsgierig naar hoe de gerechten zouden smaken. "Het smaakt heerlijk", zegt Iwan, terwijl hij wijst naar de kok. "Hij mag bij thuis ook komen koken!" Een ander kijkt zeer verbaasd als ze hoort wat ze aan het eten is. "Een chutney van tulpen?", vraagt ze. "Ik proef het er niet in, maar het is wel heerlijk hoor."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.