Video

Steeds minder fluitende vogels in de Brabantse weides, maar dit kunnen we eraan doen [VIDEO]

24 mei 2019 om 15:13
nl
De jaren zestig waren topjaren voor vogels in Brabant. Nu is de situatie wel anders. De populatie van de meest voorkomende weidevogels is met 95 procent gedaald ten opzichte van 1960, laat de stichting Brabants Landschap weten. Dus wordt het steeds stiller in onze weides.
Profielfoto van Nynke Cuperus
Geschreven door

De komst van onder meer grotere machines, kunstmest en grootschalige productie hebben er voor gezorgd dat er nog amper bloemen en insecten in de Brabantse weiden te vinden zijn. Hierdoor komen de weidevogels, die deze insecten eten, in de problemen.

Minder plek om te broeden
Door het ontbreken van hoog gras is er ook steeds minder plek om te broeden en de kuikens groot te laten worden. Met als gevolg dat er onvoldoende kuikens zijn en de weidevogels uitsterven.

 

 

Samenwerken met boeren
Gelukkig zijn er oplossingen om onze weides weer tot leven te brengen. Zo moedigt stichting Brabants Landschap boeren aan om nestjes van broedende vogels te beschermen. Ook kunnen boeren een vergoeding krijgen wanneer zij delen van het gras van hun land niet oogsten om zo plek te bieden aan vogels. Brabants Landschap kan hier dan bijvoorbeeld bloemen laten groeien en speciale keverbanken aanleggen.

Een keverbank is een omgeploegd stuk land, vijftig centimeter hoger dan de rest van het land, met veel hoog gras en bloemen. Dit stuk land is sneller droog en warmt sneller op en vormt zo een ideale plek voor insecten. En daar zijn vogels blij mee.

 

Zelf helpen met het beschermen van vogels
Ook zelf kun je helpen met het beschermen van weidevogels. Zo kun je vogels beschutting bieden door klimplanten, heggen en hagen in je tuin te planten. Een bessenstruik biedt hen voedsel en een klein vijvertje verfrissing. Meer informatie over hoe je het best je tuin of balkon kan inrichten voor vogels vind je hier.

Belang van het terugbrengen van natuur
Doen we niets aan het terugbrengen van bloemen, insecten en weidevogels, dan zal Brabant volgens natuurvlogger Tim Visser langzaam veranderen in een ‘groene woestijn’. Wat overblijft zijn dan kale, groene velden waar enkel gras groeit en al het leven is verdwenen.
LEES OOK: Brabant verandert in een 'groene woestijn', weides vol bloemen verdwijnen [VIDEO]

Natuurrijk wordt elke zaterdag uitgezonden op Omroep Brabant TV. Maud Hawinkels reist langs de mooiste plekjes van onze provincie en ontmoet bijzondere mensen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.