Video

Heen en weer: wegens groot succes blijft het Leeuweveerke ook volgend jaar naar de Biesbosch varen

27 mei 2019 om 10:00
nl
De veerdienst tussen Lage Zwaluwe en de Anna Jacominaplaat in de Biesbosch blijft ook in de toekomst in de vaart. Het huidige en derde vaarseizoen, is het laatste seizoen dat de exploitant nog (een beetje) subsidie krijgt. Doordat de passagiersaantallen alsmaar blijven stijgen kan het veer vanaf volgend jaar zelfstandig, zonder subsidie en zonder verlies, ook heen en weer blijven varen.
Profielfoto van Rob Bartol
Geschreven door
Rob Bartol

In het eerste vaarseizoen zette veerbaas Mark de Leeuw van ’t Leeuweveerke 13.000 passagiers over. Vorig jaar waren er dat al 19.000 en voor komend seizoen wordt gerekend op 25.000 passagiers. Door de populariteit van de veerdienst komt het punt heel snel dichterbij, dat het maximum wordt bereikt.

Toch een tweede boot
“Vorig jaar hadden we al plannen voor de bouw van een tweede boot. Die plannen zijn gewijzigd omdat we uit onderzoek weten dat we maximaal negen weken twee boten nodig hebben. Dus we gaan dit jaar wel een tweede boot bouwen, maar minder groot dan we vorig jaar van plan waren”, vertelt Mark de Leeuw.

Pontje populair bij fietsers
Het bootje vaart al twee seizoenen heen en weer, aangedreven door elektriciteit die is opgewekt door zonnepanelen. In die tijd is de veerdienst erg populair geworden onder fietsers. “We hebben hier Italianen, Amerikanen, Duitsers, Belgen, echt van alles”, vertelt Van Leeuwen. “We zijn in allerlei fietsroutes opgenomen en dat zie je ook terug in het aantal passagiers.”

Om die passagiers comfortabeler op en af te laten stappen in de Biesbosch, gaat Van Leeuwen binnenkort de afmeerplek wat gebruiksvriendelijker maken. “Bij harde wind worden we op de Jacominaplaat als het ware tegen de steiger aan gedrukt en da’s niet zo fijn. We zijn nu bezig om dat wat aan te passen.”

De veerdienst zette de afgelopen weken alleen in het weekend passagiers over. Vanaf woensdag vaart het veer weer zeven dagen per week heen en weer.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.