Video

Wilde achtervolging en schietpartij met automatisch wapen: daders krijgen fors zwaardere straffen

27 mei 2019 om 10:58
nl
"Het is slechts toeval dat er niemand gewond is geraakt." Daarom legt het hof in Den Bosch flink hogere straffen op aan twee mannen die in januari 2014 betrokken waren bij een wilde achtervolging en een schietpartij met een automatisch wapen in Lithoijen. "Dit leverde onaanvaardbare risico's op voor onder meer schoolgaande kinderen", aldus het hof.
Profielfoto van Tobias van der Valk
Geschreven door
Tobias van der Valk

De twee mannen, één uit Gelderland en één zonder vaste woonplaats, zijn inmiddels 41 en 56 jaar oud. In hoger beroep krijgen ze nu anderhalf jaar bovenop de gevangenisstraffen die ze eerder kregen. Het hof legde 8,5 jaar cel op aan beide daders na een eis van 6,5 jaar.

De twee mannen zaten vijf jaar geleden in een Volkswagen en schoten meerdere keren op vier inzittenden van een BMW. Ze werden geholpen door de inzittenden van een Audi, die de BMW tijdens de wilde achtervolging van de weg probeerden te drukken.

De schietpartij vond plaats op klaarlichte dag, terwijl er mensen naar school en naar hun werk gingen. De twee kregen hiervoor in 2015 elk zeven jaar cel.

'Onaanvaardbare risico's'
Het hof is met de veroordeling strenger dan het OM en legt uit waarom: "Door de achtervolging, de schoten en de daaropvolgende vlucht voor de politie ontstonden er onaanvaardbare risico's voor onder meer schoolgaande kinderen", stelt het hof. Ook wordt de mannen zwaar aangerekend dat ze een automatisch wapen gebruikten.

"Slechts door toeval is er niemand gewond geraakt. Wat zij deden, werkt angst en onveiligheidsgevoelens in de hand", stelt het hof.

De zaak werd in 2015 al eens behandeld door Bureau Brabant. Bekijk hier de video van toen:

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.