Geen verrassingen bij stemming voor Eerste Kamer

27 mei 2019 om 18:48
nl
In Brabant gaan de meeste stemmen van de Provinciale Statenleden voor de Eerste Kamer naar de VVD en naar het Forum voor Democratie. Voor beide partijen stemden maandagmiddag negen Statenleden. Het CDA volgt met acht stemmen, daarna komen GroenLinks en de SP (beiden vijf stemmen).
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

Bij de stemming waren er volgens provincie-kenner Jan de Vries dus geen verrassingen. "Deze uitslag kon je gezien de samenstelling van Provinciale Staten verwachten."

Het meest opvallend is dat zeven leden van Forum voor Democratie niet op Henk Otten stemden, de eerste man van de partij. De lijsttrekker had ruzie met partijleider Thierry Baudet wat zijn populariteit geen goed deed. Zeven FvD-leden stemden op de nummer 2, Paul Cliteur. Lijsttrekker Otten kreeg slechts één stem, ook lijstduwer Otto Hermans kreeg een stem.

Verder stemde één van de VVD'ers op D66. Ook niet vreemd, volgens Omroep Brabant-journalist Jan de Vries. "Het gaat om een tactische afspraak. Door op D66 te stemmen, krijgt de coalitie meer restzetels." De regeringspartijen komen nu uit op 32 zetels in de Eerste Kamer. Ze hebben dan maar één partner (bijvoorbeeld GroenLinks of PvdA) nodig om een wet erdoor te krijgen.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.