Zeer drukke ochtendspits door staking openbaar vervoer

TILBURG - Geen treinen en nagenoeg geen bussen, het openbaar vervoer ligt dinsdag plat door een landelijke OV-staking. Daardoor was het al vroeg druk op de wegen. Rond kwart voor zeven 's ochtends stond er twee keer zoveel file als bij een normale ochtendspits, meldt de ANWB.

Op het hoogtepunt van de drukte, rond kwart voor acht, stond er 696 kilometer file op de rijks- en provinciale wegen. Ook op de Brabantse wegen liep het in hoog tempo vol. Rond zeven uur stonden er verschillende files op de A58 door drukte en ongelukken. Tussen Breda en Eindhoven stond het over een lengte van tien kilometer stil tussen knooppunt De Baars en Best (richting Eindhoven).

Op de wegen rond Eindhoven was het ook een stuk drukker dan gebruikelijk, vooral op de A2 en de A67.

Flinke regen
De regenval helpt ook niet mee. In Roosendaal viel in korte tijd 18 millimeter, een hoeveelheid die normaal in een maand tijd valt.

De zware spits was al voorspeld. Geadviseerd wordt om zoveel mogelijk samen in de auto te stappen of thuis te werken als dat kan. Het actuele fileoverzicht op de Brabantse wegen is hier te vinden.

In Breda lijkt iedereen goed geïnformeerd te zijn over de landelijke staking. Het station was dinsdagmorgen zo goed als verlaten. (VIDEO)

Toch waren er mensen die tegen beter weten in hoopten dat ze op de trein of bus konden stappen. En sommigen waren niet op de hoogte dat OV-medewerkers het werk hebben neergelegd. (VIDEO)

Kort geding
Vliegveld Schiphol spande een kort geding aan, waarna de rechter besloot dat treinen vanuit Amsterdam gewoon naar Schiphol moesten rijden.

Eindhoven Airport vond een gang naar de rechter niet nodig. Wel waarschuwt het vliegveld reizigers dat er dinsdag mogelijk nauwelijks bussen rijden en dat ook de NS staakt. "Daarnaast vinden er wegwerkzaamheden plaats op de toegangswegen richting Eindhoven Airport", aldus de luchthaven die reizigers wijst op extra reistijd.

Busvervoer
Het busvervoer in Eindhoven is in handen van Hermes. De busvervoerder liet weten dat pas dinsdag exact bekend is welke bussen er wel of niet gaan. "Dit is afhankelijk van het aantal werkwilligen."

Bij busmaatschappij Arriva, dat verantwoordelijk is voor onder meer Tilburg, Breda en Den Bosch, wordt ook gestaakt. Ook de Brabantliners van en naar Utrecht , de Efteling Express en de buurtbussen rijden niet.

Veerpont
De pontjes van de Stichting Maasveren varen wel. De stichting heeft ook extra personeel achter de hand voor als het heel druk wordt. Ook rijden er in sommige plaatsen buurtbussen, bijvoorbeeld in Laarbeek.

De staking wordt georganiseerd door de vakbonden om hun eisen voor een 'fatsoenlijk' pensioen kracht bij te zetten.

Meer over dit onderwerp:
OPENBAAR VERVOER STAKINGEN HERMES ARRIVA NS