Het slijk der aarde: jongelui gaan door de modder ploeteren want jongerencentrum wil uitbreiden

ALMKERK - Jongelui van jongerencentrum De Pomp in Almkerk gaan door de modder baggeren en door rioolbuizen kruipen om geld in te zamelen om hun onderkomen uit te breiden. “Het wordt drukker en drukker, dus we moeten wel”, zegt Bart Schutte. Zaterdag hopen ze financieel een grote slag te slaan met de organisatie van de eerste MudRun Altena.

Mudruns zijn heel populair. Wat deelnemers zich vaak niet realiseren is dat de aanleg van een parcours vaak maanden aan voorbereiding kost. Maar wat is het recept voor een goed, lekker zuigend loodzwaar parcours? Het antwoord vonden we in Almkerk.

'Er bestaat geen mudrun-receptenboek'
“Er bestaat niet zoiets als dé handleiding, een database of een receptenboek voor de aanleg van ultieme baan”, zegt Schutte. “Wij hebben vooral het internet afgespeurd en daar veel informatie gevonden. Daarnaast is het uitproberen en een beetje erg veel op gevoel. Maanden voorbereiding ging er aan vooraf en nu zijn we het parcours aan het aanleggen dat we helemaal zelf hebben ontworpen.”

Een rioolbuis met obstakels komen de deelnemers ook tegen.


The Big Mud Hole
De deelnemers aan de MudRun Altena komen in de polder achttien obstakels tegen op een parcours dat net iets langer is dan twee kilometer. Obstakels die de jongeren van jongerencentrum De Pomp dus zelf hebben ontwikkeld.

The Big Mud Hole is de kraker van het parcours. “Het is een bak met daarin de zuigende klei en modder uit het Altena rivierengebied. Unieke klei waar ze vroeger bakstenen van bakten, klei die je vastzuigt en niet meer los wil laten.” Als Bart zelf de proef op de som neemt, komt hij inderdaad ook vast te zitten in zijn eigen Big Mud Hole.

Mudrun zit mudjevol
Dat het organiseren van een mudrun ze meer geld gaat opleveren dan autowassen of slaatjes verkopen langs de deuren lijkt vast te staan. Want de mudrun zit mudjevol wat deelnemers betreft.

Meer over dit onderwerp:
ALTENA ALMKERK MUDRUN JONGERENCENTRUM DE POMP