'Belastingdienst gebruikte nepbewijs om Eindhovens gastouderbureau aan te pakken'

29 mei 2019 om 07:45
nl
De Belastingdienst heeft nepbewijs gebruikt om een Eindhovens gastouderbureau voor kinderopvang en honderden ouders aan te pakken en toeslagen voor kinderopvang onterecht stop te zetten. Het gaat in vrijwel alle gevallen om ouders met een tweede nationaliteit, zoals de Turkse of Marokkaanse.
Profielfoto van Bert van Doorn
Geschreven door

Dit blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws en Trouw. De dienst heeft onjuiste en verouderde informatie gebruikt. Op basis van die informatie informeerde staatssecretaris Menno Snel (Financiën) de Tweede Kamer verkeerd. Het gaat om het gastouderbureau Dadim voor kinderopvang uit Eindhoven.

'Heel grondig uitzoeken'
De Belastingdienst heeft altijd beweerd dat 'signalen' van de GGD in 2013 aanleiding waren voor een onderzoek naar dit bureau, wegens vermoedens van georganiseerd misbruik en fraude. Betrokken GGD's melden nu officieel dat de lezing van de Belastingdienst en Snel helemaal niet waar is.

Staatssecretaris Snel zei woensdag dat hij 'heel grondig gaat uitzoeken' of de Belastingdienst onjuiste informatie heeft gebruikt bij de aanpak van mogelijke fraude en misbruik met toeslagen.

'Ik bén geen fraudeur'
Ondernemer Ahmet Gökçe (45) van gastbureau Dadim vertelt aan RTL Nieuws dat de kwestie al vijf jaar speelt. De verdachtmakingen tegen zijn bedrijf gaan tot op de dag van vandaag door. Zo sprak staatssecretaris Snel in maart nog over 'nepfacturen' bij Dadim. "Dat is absoluut niet het geval. Ik bén geen fraudeur."

Gökce hoopt dat er een einde aan de zaak komt. "Ik snap niet hoe ik in beeld ben gekomen en ik snap ook niet waarom dit maar doorgaat." De ondernemer hoopt op een 'goed gesprek' met staatssecretaris Snel en dat er snel een 'oplossing' komt.

'Nog niets gehoord'
Aan Omroep Brabant laat Gökçe woensdagmorgen weten dat hij nog niets heeft gehoord van de Belastingdienst. "Er is nog geen contact geweest. Geen idee hoe lang het nog gaat duren. De zaak duurt al zo lang. Voor ons is het helaas normaal geworden."

Wachten op privacy instellingen...

 

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.