‘Waar ben ik aan begonnen...’, Keldonkse fietst met 180 collega’s de fameuze Alpe d'Huez op - Omroep Brabant

‘Waar ben ik aan begonnen...’, Keldonkse fietst met 180 collega’s de fameuze Alpe d'Huez op

30 mei 2019 om 20:30
nl
Het is tegen het eind van het gesprek als Henny Verhoeven uit Keldonk zich afvraagt: “Waar ben ik eigenlijk aan begonnen?” Aangestoken door het Alpe d'Huzes-virus schreef ze zich eind vorig jaar in voor de sponsortocht voor het goede doel. Om in ons vlakke land te trainen op het 'klimmen' op de fiets valt niet altijd mee. Ze haalt veel energie uit het voornemen om samen met 180 collega’s uit de agrarische sector de alp te beklimmen en zo geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

Henny Verhoeven is stamgast van het Omroep Brabant-radioprogramma Wakker!. Daar vertelde ze regelmatig over haar deelname aan Alpe d’HuZes. Met name over het team Big Challenge dat geheel bestaat uit mensen uit de agrarische sector. “Ik wilde al jaren met dit evenement meedoen. Het spreekt me aan om op een sportieve manier geld in te zamelen voor een onwijs goed doel.”

‘Cows are cool’
Als boerin en milieudeskundige koos ze voor een van de teams van Big Challenge. “Ik volg Big Challenge al jaren via social media. Je spreekt dezelfde taal. De saamhorigheid is groot. Er waren al teams van pluimveehouders en varkenshouders, maar nog niet van melkveehouders. We hebben ter plekke het team ‘Cows are cool’ opgericht.”

Verhoeven nam als voorbereiding op Alpe d’Huzes deel aan alle groepstrainingen van Big Challenge. Ondanks alle trainingsarbeid stond ze bij de eerste training ‘geparkeerd’ op de Oude Holleweg, een stevige kuitenbijter bij Berg en Dal. “Bij de latere trainingen in de Eiffel en de Ardennen ging het al stukken beter. Ook omdat ik nu op een andere manier train en op een afgestelde racefiets rijd.”

Stiekem
Een aangeboren bindweefselaandoening leidt bij Henny soms tot reuma-achtige klachten. “Mijn doel is drie keer de Alpe d’Huez te beklimmen. Ik heb de hele dag de tijd. Eén keer kom ik sowieso boven. Als het de tweede keer te pijnlijk wordt, stop ik ermee. Stiekem hoop ik dat het wél lukt om drie keer boven te komen.”

De Keldonkse verloor op jonge leeftijd haar moeder aan kanker en een van haar beste vrienden overleed ook aan de gevreesde ziekte. Ook bij Henny werd een voorstadium van de ziekte geconstateerd. “Vanwege mijn moeder werd ik regelmatig gecontroleerd.”

Sponsorloop
Geld voor onderzoek naar kanker is hard nodig en Henny zet zich daar met hart en ziel voor in. Met allerlei acties, onder meer een sponsorloop op de school van haar kinderen, haalde Henny al zo'n 10.000 euro onderzoeksgeld op. “Ik heb het streefbedrag al twee keer moeten verhogen. Met mijn bijdrage krijg ik kanker de wereld niet uit, dat weet ik. Maar dit helpt wel het onderzoek. Big Challenge heeft dit jaar in totaal al ruim 600.000 euro opgehaald.”

Donderdag 6 juni, de actiedag, komt steeds dichterbij. “Ik zie er wel tegenop”, bekent ze. “Soms is het op de berg erg koud en daar heb ik veel last van. We hebben goed getraind, maar waar in Nederland kun je dertien kilometer klimmen oefenen? Ik heb vaak gedacht: waar ben ik aan begonnen?” Op de dag van Alpe d’HuZes wordt het vroeg opstaan. “Iedereen die start, moet vroeg op. Ik sta al om drie uur ’s nachts op om naar het dal af te dalen. Met Big Challenge proberen we gezamenlijk te finishen.”

Wil je de prestaties van Henny volgen, kijk dan in de week van Alpe d'Huzes op: @Boerburgertweet

Omroep Brabant volgt de Brabantse deelnemers aan Alpe DdHuZes op de voet. Op onze themapagina lees je er alles over.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.