Het Nederlands kampioenschap visbakken: 'Meedoen is mooier dan winnen'

30 mei 2019 om 19:15
Wachten op privacy instellingen...
Omroep Brabant
Dampende kachelpijp op het Nederlands kampioenschap visbakken in Woudrichem
1/2 Het Nederlands kampioenschap visbakken: Meedoen is mooier dan winnen
Een scherpe vis- en vetlucht lag op Hemelvaartsdag als een deken over het oude vestingstadje Woudrichem. Voor de 23ste keer was het stadje gastheer van het Nederlands kampioenschap visbakken. Het bakken gebeurde vooral op ouderwetse potkacheltjes, die dikke vette rookwalmen uit hun kachelpijpen braakten. Overal rook het naar vis en werd vis naar binnen gewerkt.
Profielfoto van Rob Bartol
Geschreven door
Rob Bartol

Vervelen gaat het blijkbaar nooit, ook de 23ste editie van het NK visbakken in Woudrichem trok duizenden bezoekers. Zij kwamen af op de bijna veertig deelnemers die groepsgewijs of individueel het beste visje probeerden te bakken.

Hete olie is héél belangrijk
Vrijwel alle deelnemers denken het geheim te kennen dat hen uiteindelijk kampioen moet maken. Jan Timmermans noemt de temperatuur van de olie het belangrijkste wapenfeit. “Maar ook de samenstelling, het gebruik van peper en zout, is belangrijk.” Een ander vindt juist dat je niet te veel peper en zout moet gebruiken. “Je moet nog wel vis blijven proeven.”

In de jury: de dokter en de wethouder
Van alle gebakken vis belandde donderdag ook veel in de jurytent, waar onder andere de plaatselijke dokter en de wethouder van cultuur van de gemeente Altena als juryleden zaten.

Wethouder Paula Jorritsma snoepte van alle visjes, bekeek de kleur en tuurde naar de binnen- en buitenkant. Ze hield de vis tegen het licht en sprak de legendarische woorden. “Dat ene stukje zalm heb ik een zesje gegeven en dat andere stukje was een hoger cijfer.”

Meedoen is mooier dan winnen
In de meer dan twintig jaar dat het NK visbakken bestaat, is bijna iedereen al een keer kampioen geweest. Is het niet overall kampioen, dan wel kampioen in een bepaalde categorie. Op een bord in een kraam wordt het NK visbakken kort maar krachtig samengevat: "Meedoen is mooier dan winnen!"

Wachten op privacy instellingen...