Video

Boswachter Wim ruimt iedere week zwerfafval op: 'Uiteindelijk komt het in ons eten terecht'

31 mei 2019 om 22:00
nl
Olievaten, autobanden, bankstellen en zelfs tv's. Boswachter Wim de Jong van de Regte Heide en omgeving komt het allemaal tegen in zijn 'natuurgebied' in de gemeente Goirle, tegen de grens met België. Iedere week ruimt hij met een groep actieve vrijwilligers het gebied op, maar zelfs dan levert het steeds volle zakken met zwerfafval op.
Profielfoto van Nynke Cuperus
Geschreven door

Volgens Wim komen er veel mensen recreëren in het gebied. ''Mensen zijn te gast bij ons, maar dan moeten ze zich ook als gast gedragen. Dat gebeurt helaas niet altijd. Met name in de bermen waar veel fietsers en brommers langskomen, wordt veel zwerfafval gedumpt'', vertelt Wim.

Plastic op je bord
Het gevaar van zwerfafval is dat het erg lang duurt voordat stoffen zoals plastic afgebroken worden in de natuur. Uiteindelijk komen deze stoffen in onze voedselketen. ''Wij staan zelf als laatste in de voedselketen, dus uiteindelijk eten en drinken wij het zelf. Wat gaat er straks met ons gebeuren wanneer kleine stukjes plastic in onze bloedsomloop of hersenen terechtkomen?'', vraagt Wim zich bezorgd af.

Natuurrijk wordt elke zaterdag uitgezonden op Omroep Brabant TV. Maud Hawinkels reist langs de mooiste plekjes van onze provincie en ontmoet bijzondere mensen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.