Video

Brabant Remembers: soldaat Jan Segers verzint smoesje om langer bij net bevallen vrouw te zijn

2 juni 2019 om 11:30
nl
Jan Segers, vader van vijf kinderen, wordt in september '39 opgeroepen voor het leger. Hij moet de Grebbelinie gaan verdedigen. Hij moet weg van de boerderij en laat zijn hoogzwangere vrouw achter. Als zij uiteindelijk bevalt, haast hij zich terug naar Brabant. Het kost hem bijna de hele dag om van de Grebbeberg naar Alphen te komen. Daar aangekomen ziet hij zijn kindje Jo en wil hij langer dan een dag blijven. Dat mag eigenlijk niet dus moet hij een list verzinnen.
Profielfoto van Jessica Ranselaar
Geschreven door
Jessica Ranselaar

Jan Segers weet voor dat hij naar de Grebbeberg vertrekt dat hij maar één dagje verlof krijgt als zijn vrouw is bevallen. Veel te kort, vindt Jan. Maar het land moet verdedigd worden en dus kan hij niet langer door het leger gemist worden.

Regels
Als het zover is, begint Jan aan de lange reis vanuit de Grebbelinie. Hij is nog maar net thuis in Alphen en dan moet hij eigenlijk alweer terug. Zo zijn de regels, maar Jan weet een uitzondering, vertelt zijn dochter Cor.

''Toen is hij met de fiets naar de dokter Baarle-Nassau gegaan, acht kilometer verderop.'' Het spreekuur is dan al afgelopen maar Jan laat het er niet bij zitten: hij belt de dokter. ''Kan ik niet een dag langer thuisblijven?'', vraagt hij de dokter. Want als zijn vrouw wat mankeert, mag hij volgens de regels een dag langer thuisblijven.

'Niks schille'
De dokter wil niet meewerken aan het plannetje van Jan. ''Jouw vrouw is nog goed'', zou de arts hebben gezegd. ''Da kan me niks schille'', was het antwoord van Jan. Hij vraagt de dokter om dan maar iets op te verzinnen. ''Dit kan toch zo niet'', besluit Jan zijn betoog.

De dokter is overtuigd. Hij schrijft op dat de Jans vrouw 'door de zenuwen overmand' is. Jan mag een dag langer thuisblijven. Het is maar kort maar zo kan hij wat langer van zijn gezin genieten. Voor dat hij terug moet naar de Grebbeberg.

Brabant Remembers
Brabant staat uitgebreid stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. Brabant Remembers doet dat aan de hand van 75 bijzondere verhalen van Brabanders over de impact van de oorlog op hun leven. Elke zondag is er op Omroep Brabant tv om 12.39 uur een bijzonder portret te zien. De uitzending wordt daarna elk uur herhaald.

De uitgebreide verhalen zijn ook te lezen op de van Brabant Remembers. De app Brabant Remembers is ook te downloaden in de App Store en via Google Play.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.