Topdag voor zonaanbidders: bijna overal in Brabant tropische temperaturen - Omroep Brabant

Topdag voor zonaanbidders: bijna overal in Brabant tropische temperaturen

2 juni 2019 om 13:01
nl
Een verkoelend bad, een hete BBQ of een verkoelend biertje: het is genieten deze zondag want de eerste lokale tropische dag van 2019 is een feit. In Gilze-Rijen werd rond halfeen een temperatuur van 30 graden gemeten en ook de officiële weerstations in Eindhoven en Volkel hebben de magische grens inmiddels bereikt.
Geschreven door

De hoogst gemeten temperatuur in Brabant (Volkel) was 32,2 graden. Het westen van Brabant blijft, al kun je het nauwelijks zo noemen, enigszins achter. In Woensdrecht stond de officiële teller rond twee uur op 'slechts' 29,5, zo meldt Weeronline.

Vroeg
Het hoofdstation in De Bilt gaf rond vier uur 30 graden aan, waardoor ook landelijk sprake is van een tropische dag. Volgens Weeronline is dat aan de vroege kant, want gemiddeld wordt op 12 juni pas de 30 graden aangetikt. De laatste keer dat de temperatuur plaatselijk boven de 30 graden uitkwam was op 18 september 2018.

Na deze recordwarme zondag valt vanavond en vannacht een lokale regen- of onweersbui. Het wordt niet kouder dan 15 graden.

Vorig jaar waren er zeer veel tropische dagen. In totaal kwam de temperatuur maar liefst op 25 dagen op één of meerdere van de officiële meetpunten boven de 30 graden uit.

De tekst gaat verder onder de video.

Wachten op privacy instellingen...

Verkoeling
Brabanders zoeken natuurlijk massaal verkoeling, onder meer bij de Galderse Meren. Daar proberen de verkeersregelaars de duizenden recreanten zo snel en soepel mogelijk aan de waterkant te krijgen. Maar dat valt niet altijd mee; niet alle bezoekers hebben even veel geduld.

De tekst gaat verder onder de video.

Wachten op privacy instellingen...

'Koude' Pinksteren
Na het weekeinde is het trouwens weer voorbij met het mooie weer. In de nacht van zondag op maandag is er kans op onweer en maandag overdag kan het gaan regenen en onweren.

Met name in het oosten van het land kunnen felle onweersbuien voorkomen. Met Pinksteren worden temperaturen voorspeld die, in negatieve zin, tien graden verschillen met vandaag. Met 17 tot 20 graden is dat voor begin juni overigens normaal.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone