'Dit is geen demonstreren, maar provoceren', ook politiek steeds meer tegen Pegida-demonstraties

3 juni 2019 om 14:31
nl
Er gaan in Eindhoven steeds meer stemmen op om Pegida een halt toe te roepen. "Dit is geen demonstreren, maar provoceren. Het lijkt op een wekelijks uitje", zegt het Eindhovense PvdA-raadslid Arnold Raaijmakers. Zijn partij is er klaar mee. Ondertussen zit burgemeester Jorritsma van Eindhoven met een duivels dilemma, want er is in Nederland vrijheid van demonstreren.
Profielfoto van Rene van Hoof
Geschreven door

Donderdag wil de rechts-extremistische beweging Pegida opnieuw in Eindhoven demonstreren tegen de islam. De demonstranten willen met Mohammedcartoons over straat lopen en een steniging naspelen bij de Al-Fourqaanmoskee. Burgemeester Jorritsma heeft nog niet besloten of de Pegida-demonstratie donderdag mag doorgaan. Steeds meer stemmen gaan op voor een verbod nadat tegendemonstranten vorige week de confrontatie aangingen. Pegida wordt ondertussen beschuldigd van uitlokking.

Grenzen opzoeken
"Dit zijn beroepsdemonstranten, die de grenzen opzoeken en de burgemeester blijven uitdagen", zegt Tjerk Langman van de LPF-fractie over Pegida. Ook de fractie van de VVD is kritisch: "Het lijkt erop dat Pegida misbruik maakt van het grondrecht op demonstreren", zegt fractievoorzitter Joost de Jong. Hij voegt er wel aan toe dat het recht om te demonstreren zwaar weegt: "Als je daar aan gaat tornen dan begeef je je op een hellend vlak."

Fractievoorzitter Rudy Reker van de LPF zegt dat Jorritsma een grote fout heeft gemaakt door Kick Out Zwarte Piet (KOZP) wel toestemming te geven om te demonstreren bij de sinterklaasintocht: "Toen kon hij niet meer anders dan Pegida toestemming te geven voor een demonstratie bij de Al-Fourqaanmoskee."

Wachten op privacy instellingen...

Reker vindt dat Pegida geen toestemming moet krijgen om bij de moskee te demonstreren. "Zet ze maar ergens anders neer. Je moet de kat niet op het spek binden." Ook de fractie van DENK in Eindhoven is klaar met Pegida: "Dit gaat niet om het laten horen van je eigen mening, dit gaat om treiteren", zegt fractievoorzitter Adem Topdag.

Back-updemonstratie
Edwin Wagenveld van Pegida zegt ondertussen dat hij net zo lang doorgaat, totdat hij wel mag demonstreren in Eindhoven. "Voor de zekerheid willen wij een tweede demonstratie aanvragen als back-up, als het protest donderdag niet mag doorgaan. Wagenveld vindt het ook vreemd dat een tegendemonstratie van de beweging 'WEARE1' vrijdag wel mocht doorgaan op het Stadhuisplein.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.