Video

Martine Bijl (71) overleden, Robèrt van Beckhoven en HAK hebben alleen maar mooie herinneringen

3 juni 2019 om 14:55
nl
Presentatrice, zangeres en actrice Martine Bijl is donderdag op 71-jarige leeftijd overleden. Dat heeft productiemaatschappij Stage Entertainment laten weten. Martine Bijl was ruim 25 jaar lang het gezicht van de groenten van Hak in Giessen. Ze vertaalde en sprak meerdere sprookjes van de Efteling in en ze presenteerde jarenlang, samen met Robèrt van Beckhoven, Heel Holland Bakt.
Geschreven door

De goedlachse presentatrice overleed aan de gevolgen van een hersenbloeding die ze kreeg in 2015. Over de hersenbloeding en de daaropvolgende depressie schreef ze het boek 'Rinkeldekink'. Daarin omschreef ze haar hersenbloeding als E.T., het buitenaardse wezen uit de film van Steven Spielberg.

'Erg geschrokken'
Tot het moment van de hersenbloeding presenteerde ze onder meer met Robèrt van Beckhoven het mateloos populaire programma Heel Holland Bakt. De bekendste Brabantse bakker is dan ook heel erg geschrokken en verdrietig door het nieuws. "Ik was begonnen met werken, maar ik ben meteen weer gestopt. Verschrikkelijk, dit nieuws."

Robèrt wist dat het niet goed ging met Martine, maar dat het zó slecht ging, wist hij ook niet. Net na de hersenbloeding hadden ze nog geregeld contact. "Dan denk je nog dat het allemaal wel goed komt. Er zijn meer mensen die goed terechtkomen na een hersenbloeding. Maar helaas dat was niet zo", vertelt hij aangeslagen. Het contact werd langzaamaan minder. "Op het laatst wilde ze alleen nog maar rust."

Veel geleerd
Eigenlijk heeft Robèrt alleen maar positieve herinneringen aan de blonde alleskunner. "Ze was enorm professioneel en ik heb ontzettend veel van haar geleerd." Dankzij Martine staat hij altijd goed op foto's. "Het zijn allemaal kleine dingetjes die ze me leerde." En dat uiteraard met de nodige humor. "We hadden zo ontzettend veel plezier met elkaar."

Efteling-sprookjes
Martine Bijl was ook werkzaam voor de Efteling. In de jaren '70 schreef ze ‘Sprookjes van de Efteling' en in 1982 kwam van haar hand 'Anton Pieck en de wonderbaarlijke geschiedenis van de Efteling' uit. "Martine Bijl was een geweldige verhalen vertelster, met een levendige fantasie en een fantastisch taalgevoel.
Zij heeft het Efteling-verhaal voor vele Nederlanders en Vlamingen kleur gegeven met haar versie van 'Sprookjes van de Efteling'. We zijn haar daarvoor enorm dankbaar", stelt het pretpark in een reactie.

Dat Martine Bijl een alleskunner was, moge duidelijk zijn. Zo speelde ze de rol van Irene Muller in de film Help, de dokter verzuipt! De film, uit 1974, is gebaseerd op het boek van de Deurnese Toon Kortooms. Er werd onder meer gefilmd in Udenhout, Diessen en Esbeek.

Later zat Martine in het panel van Wie van de Drie en speelde ze in Het Zonnetje in Huis met John Kraaijkamp Senior en Junior. Ook kon ze goed zingen en nam de nodige lp's en cd's op. Ze vertaalde en bewerkte diverse televisieprogramma's én ze maakte reclame voor Hak. Want wie kent hem niet? 'Je moet de groenten hebben... van Hak.'

In totaal speelde zij de hoofdrol in veertig verschillende TV commercials van het groentemerk. "Haar multi-talent kwam keer op keer tot zijn recht in de wijze waarop zij haar reclamepersoonlijkheid wist neer te zetten. Zonder enige twijfel heeft zij een grote bijdrage geleverd aan de groei van merk", zegt HAK.

De uitvaart van Martine Bijl is woensdag in besloten kring.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.