Code oranje: waarschuwing voor zware onweersbuien in Brabant

EINDHOVEN - Het KNMI heeft voor dinsdagavond code oranje afgekondigd voor Noord-Brabant. Vanaf zes uur wordt rekening gehouden met stevige onweersbuien en zware windstoten. De NS heeft hierom dinsdagavond minder treinen ingezet. De grote onweersbuien zijn inmiddels in Zeeland aangekomen en drijven rond half negen Zuidwest-Brabant binnen.

"Vanavond trekken onweersbuien van het zuidwesten naar het noordoosten over het land. Daarbij is er kans op zeer zware windstoten van 75 tot 100 kilometer per uur. Ook hagel en lokaal veel regen is mogelijk", meldt het KNMI.

Volgens Jordi Huirne van Weer.nl wordt er zelfs rekening gehouden met een supercel. In deze venijnige bui kunnen grote hagelstenen en zeer zware windstoten ontstaan. Tijdens de megahagelbui van drie jaar geleden was er ook sprake van een supercel. Toen ontstond er grote schade aan daken en kassen in delen van Zuidoost-Brabant.

LEES OOK:Hoe ontstaan die mega hagelstenen en wat is een supercel?

Tijdens de buien is er naast onweer ook kans op hagel en zware windstoten tot 100 kilometer per uur.

Grens hete en koele lucht
Jordi Huirne van Weer.nl legt uit: “De hete lucht van afgelopen weekend zit nu in Duitsland, maar dinsdag komen die hoge temperaturen ook naar Brabant. Omdat wij precies op de grens liggen van die hete lucht en koele oceaanlucht, ontstaan er dinsdag flink wat onweersbuien.”

Op 23 juni 2016 richtte een supercel grote schade aan in Zuidoost-Brabant. Alleen al in de agrarische sector was de totale schade minstens honderd miljoen euro. Honderden huizen en auto's in de regio raakten beschadigd door de hagelbuien.

Meer over dit onderwerp:
WEER WEERALARM ONWEER NOODWEER